Željko Samardžić: Više ne rasipam svoju energiju

0
Iako je ranije bio nemaran prema svom zdravlju, pop pevač Željko Samardžić se, nakon što mu je dijagnostifikovana bolest štitne žlezde hipotireoidoza, okrenuo zdravim navikama i sporijem tempu života
foto: Petar Vujanić
foto: Petar Vujanić

Iako se trudi da vodi što zdraviji život, pop pevač Željko Samardžić nedavno se susreo sa teškim zdravstvenim problemom, koji je uneo mnogo nemira u njegov život. Nakon što je pre pet godina operisao polipe na glasnicama, kada je izuzetno strahovao za svoje osnovno oruđe za rad, popularni umetnik i miljenik žena nedavno se susreo sa novim teškoćama, koje je zahvaljujući svojoj, ali i brzoj reakciji lekara uspešno sanirao. Pedesetčetvorogodišnji pevač, koji je osmog marta po treći put napunio Beogradsku arenu, upravo iz tog razloga rešio je da uspori svoj tempo, a napor i obaveze svede na minimum, kako bi sačuvao svoje zdravlje.

- Dok je mlad, čovek ima drugačiji pogled na svoje zdravlje, prema kome nije brižan i ima utisak da nikada neće osetiti teret starenja. Međutim, to se dešava i onda shvatamo kako sva ta energija koju smo rasipali postaje sve ređa i dragocenija. Mogu reći da sam, hvala Bogu, u dosta dobrom stanju s obzirom na tempo kojim živim poslednjih godina – kaže Željko, koji priznaje da je i sam bio nemaran prema svom zdravlju.

Ipak, velika iscrpljenost koja ga je dugo mučila, ali i nagovori supruge Maje da otkrije uzroke zbog kojih se sve češće oseća veoma loše, naterali su ga da promeni stav.

- Tokom jednog nastupa osetio sam iscrpljenost koja mi je signalizirala da se nešto dešava u mom organizmu. Na nagovor supruge posetio sam doktora Dobrivoja Bjelicu koji je konstatovano da imam problem sa štitnom žlezdom i da bolujem od hipotireoidoze. Tada mi je saopšteno da mi je funkcija te žlezde umanjena za pedeset odsto, što može da mi napravi ozbiljan problem. Dok nisam saznao šta mi je, osećao se veoma loše, zbog stalne malaksalosti, neprekidnog znojenja i konstantnog umora, čak i kada sam mirovao. Srećom, reagovao sam na vreme i prevazišao taj problem, mada mi je zbog lekova koje pijem ponekad vrlo naporno da pevam. Kada uzimam terapiju, osećam se sasvim dobro, a redovna kontrola je u mom slučaju obavezna, pa  jednom u tri meseca radim analize - ističe pevač, koji je zarad sopstvenog zdravlja pre deset godina prestao da puši, a uskoro namerava i da se okrene treninzima.

Kako bi ukazao na to da je istinita izreka bolje sprečiti nego lečiti, ovaj umetnik se nedavno pridružio akciji Ministarstva zdravlja u borbi protiv raka grlića materice zbog čega apeluje svim ženama da redovno idu na preglede. 

- Ako moje angažovanje u toj akciji doprinese da bar jedna žena više shvati važnost pregleda, smatraću da sam uspeo. Želeo bih da napomenem da je Srbija na prvom mestu u Evropi po broju osoba obolelih od raka grlića materice što je poražavajuće s obzirom na činjenicu da ta bolest može da se predupredi redovnim pregledima i adekvatnom terapijom - napominje Željko, kome pozitivno raspoloženje i osmeh na lice uvek vraća porodica.

- Moji najmiliji su uvek uz mene i mislim da ni polovinu uspeha ne bih ostvario bez njih. Najsrećniji sam sa svojim unucima Aleksom i Lukom i uživanje je gledati ih kako rastu i menjaju interesovanja. Za njih mi uvek nedostaje još malo energije pošto su neiscrpni izbor radosti - završava Samardžić koji će uskoro otpočeti turneju pod nazivom Kojim dobrom mila moja.

Aleksandra Dimitrijević

makonda-tracker