Josif Tatić: Samo jedan san nije dosanjao

0
Iznenadnom smrću koja ga je, najverovatnije usled srčanih tegoba zadesila u snu, glumac Josif Tatić otišao je u legendu ostavivši iza sebe suprugu Bebu i ćerke Jelisavetu i Hristinu
Josif Tatić, Foto: JDP
Josif Tatić, Foto: JDP

Legenda domaćeg glumišta Josif Tatić preminuo je 8. februara u Beogradu, u šezdeset sedmoj godini. Uz ovu informaciju, koju je na društvenoj mreži Twitter prva objavila glumica Kalina Kovačević, odmah se pronela i priča o tome da je u poslednje vreme imao srčanih tegoba, a njegov iznenadni odlazak šokirao je ne samo njegove brojne prijatelje i kolege, već i publiku koja ga je volela.

 

Tatić je rođen 13. aprila 1946. godine u Novom Sadu. Studirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, a potom i sa velikim uspehom svoj talenat je pokazivao u svim sferama glumačke umetnosti. U četrdeset godina profesionalne karijere, od milošte zvani Tale, sve vreme je bio član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u kome je ostvario više od četrdeset uloga svih žanrova.

 

- Izrazito modernih glumačkih sredstava, jarke scenske pojave, spreman na humor i autoironiju, na pronalaženje paradoksa svojih likova, Tatić je na scenu Jugoslovenskog dramskog pozorišta doneo, zajedno sa svojom generacijom, dah modernosti, i kako takav prepoznat je i široko prihvaćen od zahtevne publike vodećeg pozorišta Beograda, Srbije i Jugoslavije, baš kao i od publike na gostovanjima u Evropi i van nje. Prvu ulogu na sceni JDP-a zabeležio je u predstavi Požar strasti 1968. godine - stoji u saopštenju koje je povodom glumčeve smrti izdalo njegovo matično pozorište u kom je obeležio predstave: Kad su cvetale tikve, Spaseni, Dundo Maroje, Pučina, Balkanski špijun, Muke po Živojinu, Seobe, Valjevska bolnica, Knez Pavle, Mein Kampf, Troil i Kresida... Za ulogu oca u predstavi Hadersfild 2005. godine nagrađen je na Joakimfestu, a godinu dana kasnije na Danima Zorana Radmilovića dobio je nagradu Zoranov brk. Usledio je niz novih nagrada poput Ardaliona, na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu kao i nagrada Večernjih novosti koju je dobio za ulogu u predstavi Pučina. Ipak, jedno od najvažnijih priznanja dobio je davne 1985. godine na Slobodarskim pozorišnim svečanostima u Mladenovcu i to za predstavu Šovinistička farsa koju je izvodio širom bivše Jugoslavije.

 

Na daskama koje život znače oprobao se u raznolikom repertoaru često glumeći ekscentrika, dok je u privatnom životu obožavao sasvim obične stvari. Voleo je pecanje, u mladosti je trenirao boks, ali je od profesionalne bokserske karijere odustao posle treće borbe i prvog nokauta. Prema sopstvenom priznanju, čuveni Jataganac iz serije Bolji život, godinama je pokušavao da ostavi alkohol i cigarete, koji su mu zadavali mnogo zdravstvenih muka. Ipak, brak s drugom suprugom Bebom uveo ga je u mirniju životnu fazu. Dok je iz prethodnog braka već imao ćerku Jelisavetu, u pedeset sedmoj godini dobio je i drugu naslednicu Hristinu koja ga je u potpunosti preporodila. Pre pet godina ona je pred kamerama emisije TV Lica kao sav normalan svet, govorila o zajedničkom gledanju fudbala dok je tata čuva, kakav je njen tata glumac, ali i o tome kako se zaprepastila, prenerazila i iznenadila kada ga je prvi put gledala u pozorištu.

 

- Mladost ko mladost... Kajem se što nije bila još burnija! Kajem se što nisam pušio još više. Ostavio sam cigarete pre mesec dana i... Uh, strašna je kriza! Ostavio sam i alkohol, pijem samo crno vino - izjavio je Tatić u jednom od retkih intervjua u pomenutoj emisiji, tvrdeći da razgovore s novinarima doživljava kao odlazak kod zubara. S druge stane, nikada nije krio da voli kafanu, a boem je postao družeći se sa jednim piscem i advokatom. Osim sa alkoholom i cigaretama, imao je problema i s kilogramima, što takođe nije krio od javnosti.
- Ne mogu ni da jedem pred predstavu, što je pogubno za ovu moju težinu. Pa kad završim, onda klopa, piće... A to se najviše taloži. Nisu samo glumci boemi. Ja sam se u tim svojim burnim vremenima, kako vi to nazivate, družio s ljudima drugih profesija. U svojim boemskim danima najviše sam pratio jednoga pisca, jednog pilota i jednog advokata. Nije bilo mnogo glumaca, ali bila je poneka glumica - govorio je čuveni Tale čija je smrt rastužila i rasplakala njegove brojne kolege, naročito one koji su igrali sa njim u nekima od preko sedamdeset filmova, koliko ih je snimio. Tatić je kremiran u sredu 13. februara na Novom groblju, nakon komemoracije održane na sceni Ljuba Tadić, Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

 

 

 

 Nikola Rumenić

 

 

 

 

makonda-tracker