Ivana Nešović: Tajfuni i zemljotresi kao svakodnevna pojava

0
Odbojkašica Ivana Nešović nastavila je karijeru u japanskom klubu Denso Airbiz, a neobičan životni stil u Zemlji izlazećeg sunca potpuno ju je osvojio. Drugačije navike i temperament ljudi naprosto je fascinira, ali ne umanjuje njenu nostalgiju za rodnim grado
Ivana Nešović, Foto: Privatna arhiva
Ivana Nešović, Foto: Privatna arhiva

Retko koji srpski sportista se lako odlučuje da Evropu zameni Azijom, ali upravo takav slučaj je sa odbojkašicom Ivanom Nešović (24). Pošto je više sezona bila kapiten Crvene zvezde, a potom sa uspehom branila boje italijanskog Asistela, prošle godine odbojka ju je odvela u Južnu Koreju, a potom i Japan, gde se i privatno i profesionalno pronašla. Ona sada igra za Denso Airbiz iz Nišio Sitija. Iako živi hiljadama kilometara daleko od rodnog grada, porodice i prijatelja, ova sportistkinja trudi se da se navikne na život u ovoj za nas dalekoj zemlji. Ma koliko da joj je teško, ona stvari gleda s lepše strane trudeći se da uživa u sitnicama koje životu daju smisao.

- Došla sam ovde, ali ne kao sportista koji želi da odigra sezonu i prođe kao kofer po svetu, već kao neko ko želi sve da upije, tako da mi ništa ne smeta i na sve sam se navikla. Pratim šta Japanci rade i sigurna sam da neću pogrešiti. Jedina stvar na koju se još navikavam jeste reciklaža. Dobila sam knjižicu koju sam naučila napamet jer postoji nekoliko kesa različitih boja za razne materijale, a one se bacaju određenog dana u određeni sat. Trudim se da poštujem pravila i ako se nešto stavi u pogrešnu kesu, to đubre ostaje u stanu. Naravno, zbog toga što su precizni, oni su i vrlo uspešni. Male stvari vuku velike i to je srž uspeha – kaže Ivana koja je  godinama sanjala o tome da živi u Japanu, ali bez obzira na sve, nostalgija je i dalje prisutna.
- Uvek se setim Nepovratne pesme Mike Antića i tada mi bude lakše. Ne osećam veliku nostalgiju jer je sve postalo dostupno putem interneta i na taj način u kontaktu sam sa svim ljudima koje volim. Ali, kada počnu da mi nedostaju ulice i Kalenić pijaca, mama ode sa kamerom napolje i sve mi to snimi. Imam malo slobodnog vremena, treniram po ceo dan, ovde se  živi u autobusu i avionu. Teško je razumeti ovakav tempo.
Jedna od najučestalijih tema u Japanu jeste cunami koji je pogodio tu zemlju u martu prošle godine. Ivana je tada bila u Evropi, ali se po dolasku uverila kakve je strašne posledice on iza sebe ostavio.

- Naučila sam sve o cunamiju. Svuda imaju izlaze za beg i oni su označeni slikom zelenog talasa koji poklapa čoveka… Zaista nije svejedno kada pogledate u njih. Već su me upozorili na to da živim u jednom od najtrusnijih područja i kako će s vremena na vreme dolaziti do tektonskih poremećaja, ali nijedan zemljotres još nisam doživela. To mi se stalno mota po glavi, pa ga čekam kao Novu godinu.

Kao posledica cunamija, u Japanu se prošle godine desila i nuklearna katastrofa, a srpskoj odbojkašici odmah su predočili neka pravila kojih bi trebalo da se pridržava.

- Jasno mi je stavljeno do znanja kako ne smem previše da boravim na kiši. Ipak, oni se više ne boje, ali su oprezni i razmišljaju o tome. Pre nekoliko dana doživela sam najjaču kišu i vetar u životu. Bila sam u kolima i kada sam pitala šta se dešava, oni su mirno prokomentarisali: Prolazi tajfun preko Okinave, prestaće... Bila sam zapanjena kako su se navikli na sve vremenske neprilike – zaključuje Ivana koju je Azija u potpunosti očarala.



Moni Marković

 

makonda-tracker