Story tema: Anoreksija - moda novog doba

0
Zbog želje da budu premršave i u skladu sa nametnutim standardima, brojne dame širom sveta postale su žrtve poremećaja u ishrani, anoreksije i bulimije
Foto: Guliver, Profimedia, Shutterstock
Foto: Guliver, Profimedia, Shutterstock

Pojam lepote je relativna stvar, ali sasvim je sigurno da premršavo žensko telo koje na prosečnoj visini od 175 centimetara ima težinu jednog desetogodišnjaka, nije lep prizor. Decenijama su dame želele da izgledaju mršavo, a seksi izgled podrazumevao je telo poput vešalice za garderobu. Žene su u očajničkom pokušaju da izgube kilograme odbijale da konzumiraju hranu, narušavale zdravlje, psihu i ugrožavale svoj život. Kult premršavosti nastao je nakon što su brojni kreatori pravili garderobu za šlank dame, a ženske obline zamenila su tela koja više podsećaju na daske. Manekenke koje su prve promovisale premršav izgled istrajavale su u svojoj želji da izgledaju kao živi kosturi, a taj trend se sa pisti preneo i na ulice, pa su brojne pripadnice lepšeg pola poželele da svoju liniju dovedu do savršenstva. Poremećeni standardi vladaju već decenijama, a žrtve trenda postale su pevačice, glumice, manekenke, ali i obične devojke. Pojedine od njih platile su danak ovoj opakoj bolesti.

Francuska menekenka Izabel Karo jedna je od malobrojnih koja je javno želela da upozori na problem anoreksije, a pre nego što je preminula u 28. godini, iskrenom ispovešću šokirala je  i edukovala javnost. Ona je umrla posle dve nedelje provedene u bolnici za plućne infekcije u Tokiju.

- Predugo sam se skrivala. Sad želim da se pokažem bez straha, mada znam da moje telo izaziva odbojnost. Hoću da se oporavim zato što volim život i sve bogatstvo koje on pruža. Isto tako, želja mi je da upozorim mlade na sve opasnosti koje nosi ova bolest - izjavila je manekenka za vreme kampanje za koju se i fotografisala. Prve znake anoreksije primetila je kad je imala 13 godina, a zbog izgladnjivanja često je bila u bolnici.

Iako se u početku želja za mršavom linijom opravdava, granica između anoreksije i regularne dijete vrlo brzo može da se pređe. Strah od gojenja, čak i u omršavelom stanju, kao i iskrivljena slika o telu i abnormalna zaokupljenost hranom, samo su neka od psihičkih pokazatelja da je ova bolest uzela maha. Kada je reč o fizičkom izgledu, kao glavni alarm prvo se pokazuje suva, žućkasta koža, dlake počinju da rastu na licu i telu, dolazi do gubitka dela kose, prestanka menstruacije, potiskivanja seksualne želje...

I dok je svojevremeno Merilin Monro bila simbol seksualnosti i primer kako žena treba da izgleda, slavna glumica Odri Hepebern je nakon filma Doručak kod Tifanija pomerila standarde, pa su tako mršave žene postale simbol elegancije i seksepila.

Holivudski pritisak da žena izgleda savršeno i besprekorno otišao je u krajnost i zbog toga mnoge glumice žive na ivici anoreksije. Da je ova bolest uzela maha, pokazuje i činjenica da brojne dame žele da s javnošću podele svoja traumatična iskustva, ali i otkriju način kako su se izlečile. Da uspeh nije garancija srećnog života pokazala je i Porša de Rosi, jedna od glavnih junakinja serije Ali Mekbil koja je svoj problem pre dve godine iznela u veoma gledanom šou-progamu Opre Vinfri. Otkrila je da je u jednom trenutku imala samo 37 kilograma i kako se tada zabrinula za svoje zdravlje. Pokajala se zbog toga što je uzimala 20 laksativa dnevno, ali je priznala da joj je u svemu pomogla njena sadašnja životna saputnica, voditeljka Elen Dedženeres, s kojom je u braku od 2008. godine jer ju je naučila da ne vodi računa o tome šta drugi kažu. Iako su mnogi mislili da su glumci iz serije Ali Mekbil presrećni i da ništa drugo ne žele od života, anoreksija je uzela maha i među njima pa se tako i Kalista Flokhart već godinama bori s manjkom kilograma. Mnogi su osuđivali njene koščate ruke i noge na kojima su se ocrtavale samo vene, ali mlada glumica koja je kasnije sreću pronašla u zagrljaju Harisona Forda, nikada nije želela da prizna kako je imala problem s anoreksijom.

Zvezda serijala Američka pita, Tara Rid, nakon raskida veridbe sa DJ Karsonom Dalijem zapala je u tešku krizu. Nije mogla da veruje da je ljubavi došao kraj, pa je uzrok problema pronalazila u svom fizičkom izgledu. Rigorozne dijete i želja da bude premršava u skladu sa trendom koji vlada, dovele su je do toga da sada iz sve snage pokušava da svoju ishranu normalizuje i više ne obraća pažnju na to koliko kalorija unosi.

Kraljica stila, Viktorija Bekam, često je zbog svog izgleda kritikovana od strane britanskih i američkih medija. Čak i kada je poslednji put bila trudna sa ćerkicom Harper, nije se mnogo ugojila, a u prošlosti često je bila samo kost i koža.

Poremećaj u ishrani imala je i pevačica Alanis Moriset. Pre nekoliko godina priznala je da je kao tinejdžerka bolovala od anoreksije i bulimije, kao i da je teško podnosila osude koje su stizale sa svih strana. Tek u svojim dvadesetim godinama shvatila je kako mora da se okrene sebi i uz pomoć porodice uspela je da se istrgne iz kandži ove opake bolesti.

Sestre, pevačice, glumice i kreatorke Meri i Kejt Olsen, rano su postale popularne, ali nisu uspele da se na pravi način izbore sa slavom. Godinama su se borile protiv anoreksije, ali ipak su uspele da krenu putem oporavka.

Kada je na dodeli Oskara Anđelina Džoli pokazala svoju nogu na crvenom tepihu, pored šala na njen račun kada je poza u pitanju, svetski dušebrižnici ponovo su se zabrinuli za njeno zdravlje. Naime, Anđelina već godinama pokazuje svoje premršave ruke na kojima se vide izražene vene, ali ona ne želi da potvrdi kako ima problem sa ishranom. Čini se da je zadovoljna svojim izgledom, mada je sasvim očigledno da je neuhranjena za svoju visinu.

Iako je anoreksija tipična za devojčice i devojke između 12 i 25 godine, mnoge dame u poznijim godinama upadaju u teške krize kada je reč o poremećaju ishrane. Tako je kreatorka Donatela Versaće pod pritiskom javnosti i verovatno želje da se dokaže kao dizajner nakon pogibije brata Giannia, postala premršava. Na njenom telu izražene su samo silikonske grudi, prekvarcovan taman ten i koža zalepljena za kosti.

Nekadašnja pop princeza Britni Spirs jedan je od primera da psiha i te kako utiče na problem ishrane. Pre skoro deset godina, američka pevačica želela je da se otarasi viška kilograma koje je dobila zbog stalnog konzumiranja brze hrane. Ipak, najdramatičnije je bilo pre četiri godine kada je nakon razvoda od Kevina Federlajna primljena u bolnicu na lečenje od alkoholizma, što je kasnije prouzrokovalo i anoreksiju. Ipak, Britni je uz pomoć porodice i prijatelja uspela da se izbori za svoje zdravlje.

Sirota mala bogatašica Nikol Riči sa samo dvadeset pet godina upala je u teške probleme s kojima se jedva izborila jer je njena dramatična anoreksija pretila da ugrozi njenu drugu trudnoću. U centru za borbu protiv anoreksije rešila se i ostalih poroka kao što su alkohol i kokain.

Izgubljena u svetu poznatih, Miša Barton je još kao tinejdžerka zakoračila u svet odraslih. Poroci su joj se isprečili na životnom putu, ali i poremećaj u ishrani, pa su jedno vreme mnogi mislili da je problem njene mršavosti povezan sa drogama. Nakon što se psihički smirila i okrenula pravim vrednostima, rešila je i problem svoje kilaže.

Američka voditeljka Opra Vinfri doživljavala je traume od najranijeg detinjstva. Zlostavljanja, silovanja i odrastanje u teškom siromaštvu stvorile su joj traume koje su joj u devetoj godini prouzrokovale težak poremećaj u ishrani. Tek posle nekoliko godina žestoke borbe uspela je da pobedi anoreksiju.

Poznata glumica Džejn Fonda godinama je važila za osobu sa savršenom figurom. Diskovi s njenim vežbama bili su najprodavaniji, ali je slavna plavuša govorila da je trideset pet godina bila zbunjena između fizičke i psihičke gladi, koju je regulisala kada je našla svoj duhovni mir.

Starleta Paris Hilton je probala da bude glumica, pevačica, kreatorka... i u jednom trenutku zapala je u letargiju iz koje je jedini izlaz videla u mršavljenju. Mnogi njeni prijatelji čak se pribojavaju da poznata naslednica hotela Hilton boluje od bulimije koju ne želi da prizna ni sebi ni drugima.

Pored brojnih problema koje je imala, pokojna pevačica Vitni Hjuston vodila je borbu i sa gubitkom kilograma. Naime, iako je često uživala u narkoticima, zanemarivala je potrebu za hranom, pa je njena anoreksičnost bila vidljiva već na prvi pogled. Nažalost, skončala je od prekomerne upotrebe droga, baš kao i njena britanska koleginica Ejmi Vajnhaus na čijem telu su se videle jedino silikonske grudi, a celo telo su joj pored tetovaža pokrivale samo izražene vene.

Teška depresija bila je uzročnih mnogih problema princeze Dajane dok se nije razvela. Tokom braka sa princom Čarlsom, često je imala probleme, a navodno su neki analitičari njenu mršavost povezali s anoreksijom o kojoj se nikada nije javno govorilo.

Iako je svako kovač svoje sreće, zbog uticaja medija i poznatih ličnosti koje su pojedinim mladim ličnostima idoli, lako je podleći trendu, pa čak i ako je to loše po zdravlje. Granica između zgodnog ženskog tela i premršave linije je velika, a mnogi je prelaze mada to možda i ne žele. Međutim, samosvest i realno sagledavanje tela i duha, predstavljaju osnovu za pobedu i izbegavanje ovog problema.

 

TVIGI KAO SINONIM ZA MRŠAVOST

Kada je u pitanju fizički izgled, mnogima je uzor engleska manekenka, glumica i pevačica Lesli Hornbi Tvigi čije se ime koristi kao sinonim za mršave žene. Ipak, njeno telo je prirodno bilo mršavo, a na početku karijere mnogim manekenkama i neprihvatljivo. Mnogi holivudski kritičari optužili su je za uspostavljanje trenda premršavosti i nošenje konfekcijskog broja nula, ali slavna manekenka oštro odbija te spekulacije jer je prirodno mršava.

 

DIZAJNERI KOJI PROPAGIRAJU ANOREXIC LOOK

Tražeći rešenje problema, mnogi analitičari pokušavali su da nađu uzrok anoreksije. Pojedinci tvrde da su navodno za premršav izgled krivi kreatori jer su propagirali takav izgled manekenki koje su nosile male konfekcijske brojeve, skoro jedine na tržištu. Neki smatraju da problem leži u tome što su pojedini kreatori homoseksualci pa je njihovo viđenje lepote kod žene dijametralno suprotno od onoga što žele da vide strejt momci. Poznati modni duo Dolce & Gabbana, kao i Larph Lauren diktiraju kako žene treba da izgledaju, kao i pokojni Alexandar MCQueen koji je obožavao najmanje konfekcijske brojeve na svojim modelima.

 

BUCE VLADAJU

Da nije sve tako crno, može da se vidi i u najnovijim kampanjama poznatih brendova. Sve više medijskih stručnjaka želi da ukaže na problem anoreksije, pa tako za razne kampanje angažuju punije manekenke koje pokazuju da je sasvim normalno imati svoje grudi ili malo sala na bokovima, ali biti zdrav i nasmejan.

Ksenija Konić

makonda-tracker