silno bi želele

Zašto Kejt Midlton i Megan Markl nikada nisu i verovatno nikada neće nositi venčanu tijaru princeze Dajane?

0

Razlog je i više nego jednostavan i logičan

KEJT I MEGAN NIKAD NISU NOSILE TIJARU SPENSER I VEROVATNO NEĆE
KEJT I MEGAN NIKAD NISU NOSILE TIJARU SPENSER I VEROVATNO NEĆE foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Obe snahe princeze Dajane nosile su njen nakit... ali ne i svetlucavu tijaru koju je pokojna princeza od Velsa nosila na svom kraljevskom venčanju 1981. godine.

 

Ni Kejt Midlton ni Megan Markl nisu nosile tijaru Spenser, svetlucavi ukras za glavu koji je njihova pokojna svekrva, princeza Dajana, nosila kada se udala za budućeg kralja Čarlsa i malo je verovatno da će je žene princa Vilijama i princa Harija ikada nositi.

 

I princeza od Velsa i vojvotkinja od Saseksa debitovale su sa prelepim kraljevskim tijarama na dan svojih venačanja sa prinčevima.

Princeza Kejt (42) pozajmila je Cartier Halo tijaru od kraljice Elizabete za venčanje sa princom Vilijamom 2011. u Vestminsterskoj opatiji, a Megan je nosila tijaru Queen Mary Diamond Bandeau na svom venčanju u kapeli Svetog Đorđa u zamku Vindzor 2018.

 

Za Megan to je bila jedina tijara koju je nosila, a Kejt je nastavila da ih nosi za prilike kao što su državni banketi, prijemi u palati, pa čak i druga kraljevska venčanja. Ukupno je nosila četiri različite tijare, a tijara sa čvorovima kraljice Marije postala joj je omiljena. Princeza od Velsa je nosila ovaj dodatak u 11 različitih prilika još od 2015. godine.

 

TIJARU PRINCEZE DAJANE NIE JEDNA SNAJA NIJE NOSILA
TIJARU PRINCEZE DAJANE NIE JEDNA SNAJA NIJE NOSILA foto: PA / PA Images / Profimedia

Dok je tijara sa čvorovima kraljice Marije bila omiljena i kod princeze Dajane tokom njenog braka sa Čarlsom, nijedna od pokojnih kraljevskih snaja nikada nije nosila onu najpoznatiju: tijaru Spenser.

 

Dajana ju je nosila na svom venčanju sa budućim monarhom 1981. godine, a koristila ju je i na drugim događajima koji su se desili u narednim godinama.

 

Tijara Spenser je u porodici Spenser skoro jedan vek, prema The Court Jeveller, a nosile su je i obe Dajanine sestre, Džejn i Sara, na svojim venčanjima. Ovu tijaru nedavno je nosila Selija Mekorkodejl, nećakinja princeze Dajane, na njenom venčanju 2018.

 

TIJARA DAJANE SPENSER OSTALA JE U PORODICI SPENSER
TIJARA DAJANE SPENSER OSTALA JE U PORODICI SPENSER foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Ona nikad nije bila opcija ni za Kejt i za Megan za njihova venčanja, jer "nikada nije bila kraljevska tijara". Umesto toga, žene princa Vilijama i princa Harija su pozajmile tijare iz kolekcije kraljice Elizabete.

 

Spenserova tijara ostaje u porodici Spenser.

 

Dok su šanse da princeza od Velsa i vojvotkinja od Saseksa nose tijaru Spenser male, Kejt i Megan nastavljaju da odaju počast svojoj pokojnoj svekrvi kroz druge dragulje iz Dajanine kolekcije. Pored minđuša, narukvica i ogrlica, princ Vilijam i princ Hari su svojim suprugama poklonili sentimentalno prstenje koje je ranije pripadalo njihovoj majci.

DAJANA JU JE NOSILA NEKOLIKO PUTA ALI TO NE MOGU MEGAN I KEJT
DAJANA JU JE NOSILA NEKOLIKO PUTA ALI TO NE MOGU MEGAN I KEJT foto: Quadrillion Publishing / Avalon / Profimedia

Princ od Velsa (42) zaprosio je Kejt 2010. godine sa Dajaninim čuvenim vereničkim prstenom sa dijamantima i safirima. U njihovom vereničkom intervjuu, Vilijam je rekao:

 

- To je verenički prsten moje majke. Tako da sam mislio da je to prilično lepo, jer očigledno, ona neće biti tu da deli bilo šta od zabave i uzbuđenja svega toga – ovo je bio moj način da zadržim uspomenu na nju.

Tokom izleta u Velsu u aprilu 2023., princeza Kejt je rekla da je "počašćena" što nosi prsten - i čak je otkrila da je bio "iste veličine" kao kada ga je Diana imala!

 

Princeza Dajana imala je samo jedan verenički prsten, ali princ Hari je nasledio prsten od akvamarina koji je njegova majka poklonila umesto vereničkog prstena nakon razvoda od princa Čarlsa 1996. godine.

- Dajani je kvadratni dragulj poklonila njena prijateljica Lusija Fleča de Lima, supruga bivšeg ambasadora Brazila u Velikoj Britaniji - rekao je ranije novinar kraljevske porodice Ričard Kej za Dejli mejl.

 

Megan je prvi put nosila akvamarin prsten u javnosti na dan venčanja dok su ona i princ Hari išli na njihov večernji prijem, a pojavio se na Meganinom prstu tokom kraljevskih turneja i gala proslava.

 

Princ Hari je takođe dizajnirao Meganin verenički prsten sa tri dijamanta koji uključuje dva dragulja iz lične kolekcije njegove majke.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Kakva je privatno bila princeza Dajana?

 

makonda-tracker