NA SVE JE SPREMAN

Bajden mu kritikovao suprugu, a on uzeo telefon i pozvao Belu kuću! Džordž Kluni održao lekciju američkom predsedniku

0

Džodže je pozvao nikog drugog do Belu kuću kako bi stao u odbranu svoje supruge

NOVI POTEZ DŽORDŽA KLUNIJA ODUŠEVIO SVET
NOVI POTEZ DŽORDŽA KLUNIJA ODUŠEVIO SVET foto: Francesca Vieceli / INSTAR Images / Profimedia

Amal Kluni je poznati britanski advokat za ljudska prava i već godinama je u skladnom braku sa glumcem i velikim zavodnikom Džordžom Klunijem.

 

Nedavno je došlo do jedne neprijatne sitacije koja se odnosila na rad suda u kojem Amal radi, a njen muž se nije libio nego je pozvao nikog drugog do glavnog pomoćnika predsednika Bajdena i požalio se na predsednikove kritike postupka Međunarodnog krivičnog suda protiv izraelskih lidera. 

 

Amal je bila ključna u stvaranju dokaza da MKS procesuira izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, ministra odbrane Joava Galanta i lidere Hamasa za navodne ratne zločine u Izraelu i Gazi.

 

Razgovor između zvaničnika Džordža i Džoa Bajdena navodno se dogodio prošlog meseca, prema izvorima koji su anonimno razgovarali za Vašington post. Nakon njega Bajden je ostao da se razmišlja o postupku i posledicama koje bi mogao da ima u budućnosti.

 

Insajderi su rekli da je glumac telefonirao savetniku Stivu Riketiju da izrazi zabrinutost zbog predsednikove osude naloga za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda.

 

I rekli su da je Džordž posebno ogorčen što je Bajden okarakterisao rad njegove supruge kao "nečuven".

 

ZBOG SVOJE SUPRUGE JE SPREMAN NA SVE
ZBOG SVOJE SUPRUGE JE SPREMAN NA SVE foto: EPA-EFE/LAUREN HURLEY

- Zahtev tužioca MKS za izdavanje naloga za hapšenje protiv izraelskih lidera je nečuven. I da budem jasan: šta god ovaj tužilac mogao da implicira, ne postoji ekvivalencija – nikakva – između Izraela i Hamasa. Uvek ćemo stajati uz Izrael protiv pretnji njegovoj bezbednosti - rekao je predsednik u saopštenju od 20. maja. 

 

Džordž je takođe izrazio zabrinutost da administracija razmatra sankcije protiv Međunarodnog krivičnog suda, zbog čega bi njegova supruga Amal mogla biti podvrgnuta kaznama.

 

Amal Kluni je ranije potvrdila na veb stranici Klunijeve fondacije za pravdu – organizacije koju su suosnivali ona i njen suprug – da je bila među stručnjacima koje je MKS zatražio da procene dokaze o sumnjama u ratne zločine u ratu između Izraela i Hamasa.

 

AMAL NIJE OSTALA RAVNODUŠNA NA DEŠAVANJA U IZRAELU
AMAL NIJE OSTALA RAVNODUŠNA NA DEŠAVANJA U IZRAELUfoto: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia

- Jednoglasno zaključujemo da postoje razumni razlozi da se veruje da su izraelski premijer Benjamin Netanjahu i izraelski ministar odbrane Joav Galant počinili ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući gladovanje kao metod ratovanja, ubistva, progona i istrebljenja -  rekla je ona.

 

Dodala je i da je veće utvrdilo i da „postoje razumni razlozi da se veruje da su lideri Hamasa Jahja Sinvar, Mohamed Dejf i Ismail Hanije počinili ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući uzimanje talaca, ubistvo i seksualno nasilje”.

KLUNI POZVAO BAJDENA I OČITAO MU LEKCIJU
KLUNI POZVAO BAJDENA I OČITAO MU LEKCIJU foto: EPA / Al Drago / POOL

Vest o telefonskom pozivu njenog supruga u Belu kuću stiže neposredno  pre nego što će se 15. juna održati prikupljanje sredstava za predsednika Bajdena, na kojem bi Džordž trebalo da se pojavi.

 

Sada su zvaničnici navodno zabrinuti da bi on mogao da se povucče sa događaja - na kojem će se pojaviti i bivši predsednik Barak Obama, voditelj Džimi Kimel i Džulija Roberts.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Bajden kritikova Netenjahua

 

makonda-tracker