komadić modne istorije

Roksanda Ilinčić je stvorila MAGIJU: Venčanica princeze Danice remek-delo koje nikad neće biti zaboravljeno

0

Ugledna umetnica Dana MAAR postala je princeza Danica Karađorđević na jesen 2017, a princu Filipu je rekla "da" u bajkovitoj kreaciji jedne od najcenjenijih dizajnerki sveta

Princeza Danica Karađorđević na venčanju
Princeza Danica Karađorđević na venčanjufoto: Antonio Ahel/ATAImages

Bajkovita kraljevska venčanja uvek privlače pažnju javnosti, a mi smo poslednje u Beogradu imali priliku da vidimo u oktobru 2017.


Princ Filip Karađorđević tada se oženio Danicom Marinković, umetnicom poznatom pod imenom Dana MAAR i ćerkom uglednog slikara Cileta Marinkovića, koja je udajom postala princeza Danica Karađorđević.


Par je priredio veliko i raskošno venčanje u Sabornoj crkvi u Beogradu, kom je prisustvovao veliki broj poznatih zvanica, a dok je kuma bila princeza Viktorija od Švedske, prestolonaslednica švedskog trona, njihov venčani kum bio je princ Petar.

Ceremoniju je vodio patrijarh Irinej, tadašnji poglavar Srpske pravoslavne crkve, a sve su pratili srpski običaji, pa su tako mladence ispred crkve dočekala deca u narodnoj nošnji.

 

Princ Filip i princeza Danica Karađorđević na svom venčanju 2017. godine
Princ Filip i princeza Danica Karađorđević na svom venčanju 2017. godinefoto: Antonio Ahel/ATAImages

Venčanica princeze Danice Karađorđević


Kako to obično biva, najviše pažnje na venčanjima privlače venčane haljine, pa ni sklapanje braka Karađorđevića nije bio izuzetak. Srpska princeza stigla je u Sabornu crkvu u remek-delu Roksande Ilinčić, jedne od najuglednijih kreatorki s naših prostora, koja već godinama živi i radi u Londonu.

 

1 / 7 Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Kreacije Roksande Ilinčić nosile su neke od najbolje odevenih žena sveta, uključujući princezu od Velsa Kejt Midlton, kraljicu Raniju od Jordana, glumice Emili Blant, Dženifer Garner i mnoge druge. Srpska dizajnerka je često nagrađivana za svoj rad, a nedavno je od princeze Ane dobila Orden Britanske imperije, odlikovanje Ujedinjenog Kraljevstva koje se dodeljuje civilima i pripadnicima vojske, za promociju nauke, kulture, umetnosti, humanitarnog i volonterskog rada, kao i zbog civilnog, javnog ili vojnog delovanja.

Najviše od svega bila sam nestrpljiva da ponesem prelepu venčanicu koju je kreirala naša slavna kreatorka Roksanda Ilinčić, koja je kroz savršeni sklop prefinjenih materijala učinila da venčanica odiše mojim senzibilitetom, i karakterom – istakla je tada princeza Danica.

 

Princ Filip i princeza Danica Karađorđević na svom venčanju 2017. godine
Princ Filip i princeza Danica Karađorđević na svom venčanju 2017. godinefoto: Antonio Ahel/ATAImages

Po svemu poseban stil Roksandinih kreacija bio je za mene presudan u izboru venčanice čiji sam dizajn prepustila njenoj viziji ravnoj velikim savremenim umetnicima – naglasila je ona.


Roksanda je poznata po toaleatama koje podsećaju na skulpture, a venčanica koju je nosila princeza Danica je efektan spoj tradicionalnog i modernog, vrlo elegantna i hipnotišuća.


Poput velikih umetnika Roksandina haljina, isklesana poput skulpture, elegantna i moderna, sa elementima tradicije i onog savremenog, spajajući prošlost i sadašnjost u pravom kontekstu kraljevskih venčanja Roksandina kreacija moje venčanice ostaće dugo zapamćena kao jedno veliko umetničko delo. Po tradiciji, Filip neće videti moju venčanicu sve do dana venčanja – rekla je princeza pre svadbe.

 

Cile Marinković i princeza Danica ispred Saborne crkve
Cile Marinković i princeza Danica ispred Saborne crkvefoto: Antonio Ahel/ATAImages

Danica Karađorđević nosila je uz to i veo, dok joj je kosu, podignutu u otmenu punđu, krasio niz belih perlica, a u ruci je nosila božanstven bidermajer.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Crkvena zvona oglasila rođenje Princeze Marije Karađorđević

 

makonda-tracker