spektakluarno

Otkriven PRVI STALNI SPOMENIK kraljici Elizabeti: Kip je pretrpeo jednu izmenu, koja je oduševila ljude širom sveta!

2

Za novu statuu se kaže da je prvi stalni spomenik pokojnoj kraljici

KRALJICA ELIZABETA DOBILA SVOJU STATUU U MALOM GRADU U ENGLESKOJ
KRALJICA ELIZABETA DOBILA SVOJU STATUU U MALOM GRADU U ENGLESKOJ foto: Profimedia

Drugi posthumni rođendan kraljice Elizabete proslavljen je na veliki način u Engleskoj. Dana 21. aprila, što bi bio 98. rođendan pokojne kraljice, bronzana statua od sedam stopa (oko 2 metra i 133 cm) koja prikazuje monarha kao mladu ženu sa korgijem pred nogama otkrivena je ispred lokalne biblioteke u Oakhamu u Rutlandu, najmanjem okrugu u Engleskoj.

 

Gradsko veće Rutlanda saopštilo je da je lik "prvi trajni spomenik u Engleskoj njenom pokojnom veličanstvu", koja je umrla u septembru 2022. u 96. godini.

 

 

Statua Hajvela Brana Pratlija zamišljala je mladu kraljicu Elizabetu kako stoji u ceremonijalnim haljinama sa dijademom Džordža IV na glavi, pojasom Ordena podvezice preko haljine i jednog od njenih voljenih korgija koji joj se igra pored nogu.

 

Vajar je prošle godine izmenio svoju kreaciju i dodao još dva korgija u bazu statue za konačni proizvod.

 

Skulpturu je naručila dr Sara Fernes, lord-poručnik od Rutlanda, nakon smrti kraljice u septembru 2022. Prikupljeno je oko 155.000 dolara da bi projekat bilo moguće ostvariti, a Fernes je govorila o značaju posthumne statue na ceremoniji otkrivanja.

 

 

- Danas smo svedoci dela istorije sa prvom statuom kraljice Elizabete koja je naručena od njene smrti i koja nam je dala 70 godina uzorne službe -  rekao je lord-poručnik, prenosi The Telegraf.

 

- Ratland je možda mali okrug, ali odgovor na ovo je bio ogroman uz doprinose lokalnih preduzeća i pojedinaca različitih veličina - nastavila je ona.


Velikom otkrivanju prisustvovale su stotine ljudi, kao i korgi iz Velš korgi lige, od kojih su neki bili svečano obučeni u patriotske bandane.

 

SPEKTAKULARNA BISTA KRALJICE ELIZABETE II
SPEKTAKULARNA BISTA KRALJICE ELIZABETE IIfoto: Mike Egerton / PA Images / Profimedia

 

Korgis je postao sinonim za kraljicu Elizabetu tokom njene rekordne 70-godišnje vladavine, počevši od Suzan, ljubimice koju je dobila na poklon za 18. rođendan. Suzan je kasnije postala krzneni matrijarh 14 generacija pasa u vlasništvu kraljice Elizabete, a monarh je tokom svog života posedovao preko 30 korgija i "dorgija" (mešanice dašund-korgija).

 

Karoline Peri, autor knjige The Corgi and the Kueen, ranije je rekla za People da su često razulareni psi izraz kraljičine ličnosti.

 

- Nije mogla da bira svoj život, ali je mogla da bira svoje saputnike. Činjenica da su ovi korgiji tako živahni i tako nestašni, mislim da je na neki način to bio njen način da izrazi kako se osećala iznutra, ali nije bila u stanju da prenese. Bila je tako uglađena i ispravna i nikada nije ni stala. pogrešila, zar ne, ovi nestašni psi rade razne stvari koje je možda želela da uradi? - rekao je Peri. 

 

BISTA KRALJICE ELIZABETE JE VISOKA PREKO 2 METRA
BISTA KRALJICE ELIZABETE JE VISOKA PREKO 2 METRA foto: Mike Egerton / PA Images / Profimedia

 

Sara Ferguson je usvojila poslednja dva kraljičina korgija, Sandi i Muik, nakon njene smrti.

 

- Oni su nacionalne ikone, tako da svaki put kada trče jureći vevericu, uhvati me panika. Ali one su potpune radosti, i uvek mislim da kada ne laju ni na šta, a nema veverica na vidiku, verujem da je to zato što kraljica prolazi - rekla je vojvotkinja od Jorka. 

 

Pratli je rekao da je pse ugradio u statuu inspirisanu kraljevskom 1950-ih i 1960-ih da bi „dodirnuo ljudskost pokojne kraljice i obratio se na njenu ljubaznost”.

 

- Vrlo brzo sam pomislio da bih voleo da imam korgija koji se ugnezdi u njenoj odeći pored njenih nogu, jer je to veliki umetnički simbol da je majka nacije - rekao je za Telegraf.

 

KRALJICA JE OBOŽAVALA SVOJE KROGIJE
KRALJICA JE OBOŽAVALA SVOJE KROGIJE foto: Mike Egerton / PA Images / Profimedia

 

Vajar je rekao da je dovršio kreaciju sa postoljem za sedenje i rekao da može da vidi da „postaje popularan među Instagram generacijom“.

 

- To će biti savršena pozadina za slike i ljudi će moći da posegnu i potapšaju psa ili, ako je dovoljno mali, čak i da mu sede u leđa - rekao je Pratli, koji je objavio fotografije gomile i korgija na svojim Instagram pričama.

 

Novu statuu je otkrila Ališa Kerns, torijevska poslanica u parlamentu Rutlanda i Meltona, koja je rekla da će kralj Čarls posetiti statuu. Kralj, 75, odložio je javne dužnosti dok se lečio od raka, što je dijagnoza koju je Bakingemska palata objavila 5. februara.

 

21. aprila, što bi bio rođendan njegove pokojne majke, kralj je primećen kako se vozi u crkvu sa kraljicom Kamilom u blizini zamka Balmoral u Škotskoj.

 

 

Iako kraljevski par nije odao javnu počast pokojnoj kraljici kao na njen prvi posthumni rođendan 2023. godine, bivši kraljevski batler Grant Harrold je rekao da misli da će članovi kraljevske porodice privatno obeležiti trenutak ove godine razmišljanjima, odavanjem počasti i zdravicama u njena čast.

 

- Privatno, ne sumnjam da će nazdraviti za nju uveče. Siguran sam da će dan biti uveliko proveden razmišljajući o pokojnoj kraljici - rekao je Harold za Slingo.

 

Bonus video:

Kakva je bila privatno kraljica Elizabeta?

 

makonda-tracker