bio je inspirativan

Pričali su da srca menja kao čarape i seje smrt svetom: 3 teorije zavere o Dejvidu Rokfeleru u koje veruju milioni

1

Dejvid Rokfeler nesumnjivo je bio čovek koji intrigira, a evo šta se krije iza najpoznatijih priča o njemu

Dejvid Rokfeler umro je 2017. godine
Dejvid Rokfeler umro je 2017. godinefoto: BFAnyc.com / Shutterstock Editorial / Profimedia

Na današnji dan, 20. marta 2017. godine, preminuo je Dejvid Rokfeler, u tom trenutku jedan od najbogatijih ljudi na planeti.


Američki bankar čija je vrednost imovine, kako je procenio Forbes, u jednom momentu dostigla oko 3,1 milijarde dolara živeo je 101 godinu i bio je član čuvene porodice Rokfeler.


Rođen je u Njujorku, gde je odrastao u ogromnoj kući na osam spratova, najvišoj privatnoj kući koja je izgrađena u to vreme u ovom gradu. Bio je najmlađe od šestoro dece finansijera Džona Dejvisona Rokfelera Mlađeg i Ebigejl Grin Aldrič, odnosno unuk Džona D. Rokfelera Starijeg, prvog američkog milijardera i osnivača naftne kompanije "Standard Oil".

U vezi s Dejvidom Rokfelerom je, kao i u slučaju njegove poznate porodice, uvek kružilo mnogo teorija zavere, uglavnom vezane za njegov dug život i vitalnost u poznim godinama. Dugovečnosti Dejvida Rokfelera možda je doprinela i činjenica da je čitava porodica Rokfeler poznata po dugom životu, pa je tako njegov deda živeo 97 godina, a pradeda Vilijam Rokfeler Stariji 95.

 

Dejvid Rokfeler živeo je 101 godinu
Dejvid Rokfeler živeo je 101 godinufoto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP / Profimedia

Teorije zavere o Dejvidu Rokfeleru


Transplantacije srca


Najpoznatiji mit o Rokfeleru jeste da je više puta išao na transplantaciju srca.


Svaki put kad dobijem novo srce, to je kao da se mojim telom širi dah života. Osećam se puno energije i živo – tvrdili su brojni portali da je Rokfeler rekao jednom prilikom.


Ono što mnogi ne znaju jeste da je ova vest zapravo potekla od satiričnog sajta World News Daily Report, iako su je mnogi mediji preneli kao istinitu. To nije sprečilo glasine, pa se kasnije moglo pročitati da je ovakvih transplantacija zapravo bilo sedam, što porodica Rokfeler nikad nije potvrdila.


Transfuzije krvi


Češki sajt o teorijama zavere Aeronet otišao je još dalje i pisao da je Dejvid Rokfeler produžavao život transfuzijama dečije krvi, što su povezali s aferom "Picagejt". Sve je počelo nakon što je do javnosti dospela prepiska Džona Podeste, šefa predsedničke kampanje Hilari Klinton 2016, u kojoj se pominju pice i druga hrana, što su teoretičari zavere povezali s navodnom mrežom pedofila među poznatim ličnostima u Americi.

 

Dejvid Rokfeler u mladosti
Dejvid Rokfeler u mladostifoto: Library of Congress / Everett / Profimedia

Međutim, nikada nije otkriven nijedan dokaz da se Rokfeler zaista podmlađivao na ovaj način.


Zika virus


Pre nekoliko godina zika virus bio je među čestim temama u teorijama zavere, kao i HIV i ebola, kada je javnost tražila jednog krivca, a uticajne i imućne porodice uvek su popularan izbor na društvenim mrežama.
Tako su magazin Zem a Vek i portal Narodne Noviny pisali da Fondacija Rokfeler poseduje patent za virus Zika, dok su drugi izvori pisali da iza svega stoje Rotšildovi, pisao je Spectator.


Povezivanje Rokfelera s ovim virusom verovanto je zasnovano na tome što američka neprofitna organizacija American Type Culture Collection (ATCC) čuva i kategoriše uzroke mikroorganizama, a Fondacija Rokfeler je svojevremeno bila među finansijerima ove organizacije.


Međutim, čak se ni najvatreniji teoretičari zavere nisu složili zbog čega bi Rokfelerovi hteli da rašire bolest po svetu, a portal Huffington Post je šaljivo primetio da, ako se bogataš nameračio da pobije čovečanstvo zika virusom, nije mu išlo najbolje.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Teorije o spaljivanju Tesline laboratorije

 

makonda-tracker