šta je pisalo u njima?

Kome su bila namenjena DVA posledja TAJNA PISMA kraljice Elizabete? Pronađenja su u CRVENOJ KUTIJI i kriju veliku tajnu

0

U njima se našlo ono što je želela, a nije stigla da ostvari 

KRALJICA ELIZABETA CRVENA KUTIJA
KRALJICA ELIZABETA CRVENA KUTIJA foto: Shutterstock / Simon Ward Photography

Najdugovečniji evropski monarh pokojna kraljica Elizabeta II ostavila je nakon svoje smrti dva privatna pisma u svojoj čuvenoj crvenoj kutiji.

Pre svoje smrti, ona je napisala dva pisma - jedno za svog sina, kralja Čarlsa, i drugo za svog glavnog pomoćnika.

 

U odlomku iz knjige kraljevskog biografa Roberta Hardmana, The Making of a King: King Charles III and the Modern Monarchi (koji izlazi 18. januara), u Daili Mail-u, autor opisuje kako je osoblje otkrilo ova pisma.

 

Nakon kraljičine smrti u zamku Balmoral, više osoblje, uključujući monarhovog privatnog sekretara ser Edvarda Janga, planiralo je dane koji su bili pred njima, kada im je lakaj doneo jednu od kraljičinih poznatih crvenih kutija.

 

Crvena kutija  mesto gde je kraljica svakodnevno stavljala papire koji su slati ministrima širom Ujedinjenog Kraljevstva. U njoj su se nalazili razni važni dokumenti i prepiske.

 

- To je bilo poslednje pismo koje je napisala kraljica pre svoje smrti. Kao i sve crvene kutije, imala je samo dva ključa, jedan za monarha, a drugi za njenog dežurnog privatnog sekretara - piše Hardman u odlomku. 

 

Unutar kutije, Jang je otkrio da je kraljica ostavila zapečaćeno pismo princu Čarlsu i privatno pismo sebi.

 

ŠTA SE KRIJE U DVA PISMA U CRVENIM KUTIJAMA KRALJICE ELIZABETE?
ŠTA SE KRIJE U DVA PISMA U CRVENIM KUTIJAMA KRALJICE ELIZABETE?foto: Alpa Press/AdMedia / Sipa Press / Profimedia

 

- Verovatno nikada nećemo saznati šta je u njima pisalo. Međutim, dovoljno je jasno da je kraljica znala da je kraj neminovan i da je planirala u skladu sa tim. Da li su to bila konačna uputstva ili poslednji oproštaji? Ili oboje? - napisao je Hardman.

 

Ono što je sigurno jeste da je njijma Elizabeta II završavala svoje poslednje nedovršene poslove.

 

- Kraljica je to uvek shvatala izuzetno ozbiljno. Papirologija je stigla do nje dva dana ranije, ona ju je pregledala i iznela svoje mišljenje. Sve je završila i vratila ser Edvardu da obavi šta je neophodno. To je bio poslednji dokument kojim je ikada rukovala kraljica Elizabeta II. Čak i na samrtnoj postelji, bilo je posla. I ona ga je tavrpuka - piše Hardman u izvodu Dejli Mejla.

 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Kakva je bila kraljica Elizabeta? 

 

makonda-tracker