U DUHU TRADICIJE

Ove godine nisu otputovali na Oplenac: Filip i Danica Karađorđević su ovako PROSLAVILI KRSNU SLAVU u srcu Beograda

0

Princ Filip je pokazao kakva atmosfera vlada u njihovom domu na Vračaru 

FILIP I DANICA KARAĐORĐEVIĆ PROSLAVILI KRSNU SLAVU
FILIP I DANICA KARAĐORĐEVIĆ PROSLAVILI KRSNU SLAVU foto: Dusan Milenkovic/ATAImages

Princ Filip Karađorđević i njegova supruga Danica nedavno su se ostvarili u ulozi roditelja po drugi put. Oni su izdali zvanično saopštenje tim povodom, a nakon toga smo imali još nekoliko puta priliku da ih vidimo u javnosti.

 

Ovaj poznati par svake godine uoči velikog praznika, Svetog Andreja Prvozvanog, odlazi na Oplenac, gde tradicionalno obeležavaju krsnu slavu u društvu prijatelja i porodice. 

 

Ove godine odlučili su da ipak ostanu u Beogradu i da u svom stanu na Vračaru obeleže svoju slavu, jer je beba Marija još uvek mala da bi išla na taj put.

Oni su porodično, svi zajedno, rano ujutru otišli u Hram Svetog Save, gde im je sveštenik osveštao vino, žito i kolač, a onda se ceremonija povodom ovog lepog dana nastavila u njihovom domu.

 

Filip se ovim povodom oglasio na društvenim mrežama podelivši nekoliko fotografija koje pokazuju u kakvoj atmosferi je proticao ovaj dan.

 

Krsna slava kod nas Srba predstavlja vekovni običaj i pečat identiteta čitavog naroda. Srećan sam što krsnu slavu proslavljam sa svojom porodicom, suprugom, sinom i ćerkom, i što smo Danica i ja konačno u prilici da kao Karađorđevići u našoj zemlji svoju decu odgajamo u duhu pravoslavne vere i tradicije - napisao je pa je dodao:

 

KARAĐORĐEVIĆI OSVEŠTALI KOLAČ U HRAMU SVETOG SAVE
KARAĐORĐEVIĆI OSVEŠTALI KOLAČ U HRAMU SVETOG SAVE foto: Instagram / princfilipodsrbije

 

- Na ovaj poseban dan podsećam se na trajne vrednosti koje nas vezuju, ne samo kao porodicu već i kao članove dinastije Karađorđević. Naša istorija je bogata primerima liderstva, otpornosti i, što je najvažnije, negovanja porodičnih veza.

 

ATMOSFERA U DOMU KARAĐORĐEVIĆA
ATMOSFERA U DOMU KARAĐORĐEVIĆA foto: Instagram / princfilipodsrbije

 

On se potom osvrnuo i na vrednosti, koje nikada nisu bile ugroženije i podsetio na to što je po njegovom mišljenju najvažnije za srpski narod.

 

KARAĐORĐEVIĆI PROSLAVILI KRSNU SLAVU
KARAĐORĐEVIĆI PROSLAVILI KRSNU SLAVU foto: Instagram / princfilipodsrbije

 

– U ovim vremenima, više nego ikad, za nas je ključno da podržavamo ove vrednosti. Suština monarhije, pa i svakog vođstva, leži u kontinuitetu koji se obezbeđuje kroz naše sledeće generacije. Naša dužnost je da brinemo o svojoj deci, da im obezbedimo kontinuitet i naučimo ih da čuvaju i neguju naše duhovno i nacionalno nasleđež - napisao je, pa je nastavio:

 

- Dok podržavamo ove plemenite vrednosti, sećamo se i onih koji danas nisu sa nama. Iskreno se nadam i molim Svetom Andreju Prvozvanom da će sledeća godina biti oličenje jedinstva i snage porodice.

 

Bonus video:

 

Čudo na praznik

 

 

makonda-tracker