sve desilo 1991. godine

Krila je da je on autor da ne bi imao problema: Malo ko zna da je Dino Merlin napisao Cecin hit koji svi obožavaju

0

Dino Merlin je autor dve čuvene hit numere srpske pevačice.  

Dino Merlin je napisao dve hit numere za Cecu
Dino Merlin je napisao dve hit numere za Cecu foto: Antonio Ahel/ATA Images

Malo ko zna da je Dino Merlin autor dva velika hita Svetlane Cece Ražnatović.

 

A jedna od te dve pesme je postala bezvremenska numera koja je kupila srca fanova od momenta kada je objavljena.  

 

Ceca i Dino, koji ovih dana ima koncerte u Beogradu, susreli su se početkom devedesetih u Švajcarskoj. 

 

Kako je rekla naša pevačica, Dino je jednu pesmu planski pravio za nju, dok je druga, ta koja će postati ultimativni hit - bila iznenađenje. 

 

Svetlana Ceca Ražnatović je otkrla da je taj susret sa Dinom Merlinom bio početkom devedesetih u Švajcarskoj
Svetlana Ceca Ražnatović je otkrla da je taj susret sa Dinom Merlinom bio početkom devedesetih u Švajcarskoj foto: Petar Aleksić

- Dino Merlin je za mene namenski napravio jednu pesmu, a to je 'Zaboravi'. Kada smo se mi sreli kao što je on rekao, tada, zahvaljujući mom bivšem partneru koji ga je poznavao. Dino Merlin i ja smo se sreli u hotelu u Švajcarskoj, sećam se svake rečenice tada. Doneo je 'Zaboravi', koja mi se odmah dopala. Nakon toga mi je rekao: 'Doneo sam jednu pesmu koja je duetska, ali ja ne mogu da je snimim zbog poznate situacije u tom momentu. Ali pošto ti imaš najspecifičniju emociju u glasu, mislim da ćeš ti jedina to znati da doneseš - priča Ceca. 

 

Ceci su prijali komplimenti iskusnijeg kolege, a druga numera se zvala Beograd. Po povratku u taj grad, Ceca se konsultovala sa Marinom Tucaković i Aleksandrom Radulovićem Futom. 

 

- Meni je to jako imponovalo kada mi je on to rekao, pogotovo devojci koja ima 20 godina. Uzela sam pesmu 'Beograd', iako je bila duetska. Donela sam tu pesmu u Beograd, kod Marine Tucaković i Aleksandra Radulovića Fute, međutim to se njima nije dopalo. 'Zaboravi' da, ali 'Beograd' ne. Međutim, ipak sam odlučila da na albumu 'Fatalna ljubav' ubacim pesmu 'Beograd' - rekla je Ceca. 

 

Da malo prilagodi tu pesmu pomogao joj je Oliver Mandić, koji je dopisao jedan stih. 

 

Svetlani Ceci Ražnatović je oko pesme Beograd malo pomogao i Oliver Mandić
Svetlani Ceci Ražnatović je oko pesme Beograd malo pomogao i Oliver Mandić foto: Ivica Veselinov/ATAimages

- U svemu mi je pomogao Oliver Mandić, jer u tom trenutku nije bilo dela: 'Ovo sećanje, ruši meni sve, moj Beograde, zagrli me...'. Tu smo dopisali muziku i tekst, sklopili smo sve i to je postao hit za sva vremena. To je istinita priča, možda je Merlin zaboravio, ali ja nisam - otrkila je Ražnatovićka.

 

No, zbog situacije koja je vladala u zemlji u tom trenutku, Ceca nije potpisala Merlina kao autora tih numera, 

 

- Interesantno je da mi je sve pesme Dino poklonio. U trenutku kada su izlazile pesme, nisam smela da uzmem rizik na sebe i da ga potpišem. To jesu njegova dela i ne može niko da spori. Tada su bile usijane glave i nisam želela Merlinu da pravim probleme. Razmišljala sam da čoveka ne dovedem u bilo kakav problem - rekla je pevačica. 

 

I sam Dino je jednom prilikom potvrdio ovu priču.

 

- Pesma "Beograd" je napisana za Cecu Veličković u Švajcarskoj, u Sen Galenu, jedne noći početkom '91. godine, na molbu njenog tadašnjeg partnera. Tada sam joj napisao tri pesme, među kojima je i pesma "Beograd" - priznao je Merlin.

 

Bonus video: 

 

 

 

 

 

makonda-tracker