čestitamo

Porodila se Danica Karađorđević: Rodila se mala PRINCEZA, koja će nositi staro srpsko ime puno simbolike

2

Lepe vesti kraljvski par je odmah podelio na društvenim mrežama 

 

Porodila se Danica Karađorđević
Porodila se Danica Karađorđevićfoto: Dragana Udovičić

Princeza Danica Karađorđević, supruga princa Filipa, porodila se danas i na svet je donela ćerku. Ponosni roditelji su odmah ovu lepu vest podelili sa pratiocima na društvenim mrežama.

 

Tom prilikom otkrili su da je Danica rodila ćerku, koja će nositi titulu princeze i ime jednog od najlepših srspkih imena, Marija

 

Oni su izdali i saopštenje u kojem su detaljno izneli detalje o tome koliko je beba bila teška, kao i da je tokom porođaja sve proteklo u najboljem redu.

 

 

- Njihova Kraljevska Visočanstva Naslednik Princ Filip i Princeza Danica sa zadovoljstvom objavljuju rođenje svoje ćerke princeze Marije u nedelju, 05. novembra 2023. godine u 12:31 č. Beba je teška 4,060 kg i dugačka je 55 cm. Mama i beba se osećaju dobro. Princeza Marija je drugo dete Prinčevskog para i prva princeza rođena u direktnoj naslednoj liniji Kraljevske porodice Karađorđević nakon princeze Jelene (r. 1884), ćerke Kralja Petra I i Kneginje Zorke. Nj. K. V. Princ Naslednik Filip, Princeza Danica i njihov sin Princ Stefan žele svima da se zahvale čestitkama i lepim željama.

 

Žensko ime Marija je sigurno jedno od najpopularnijih i najčešćih imena na svetu. Kao pravo "biblijsko ime" veoma je zastupljeno u svim hrišćanskim zemljama, ali je i u drugim varijacijama marijanskih imena rasprostranjeno i po ostatku nehrišćanskog sveta.

 

Ovo žensko ime je toliko smatrano sveto, da je zbog velikog poštovanja prema Bogorodici u 15. veku čak bilo i zabranjeno da se daje deci kao krsno ime, a umesto toga je bilo korišćeno kao simbol.

 

Prema novijim tumačenjima, Marija je izvedeno od egipatske reči “mry”, što znači "voljena", "žena koju Bog voli", "čistota", "duboka ljubav", odnosno “od Boga voljena”.

 

 

Princa Filipa i princezu Danicu venčao je lično patrijarh Irinej, dok je svadba održana prema tradicionalnim srpskim običajima. Oni već imaju jedno dete, sina Stefana koji se silno radovao dolasku novog člana u njihovu porodicu. 

 

- Stefan je prvi Karađorđević koji je nakon 90 godina rođen u Srbiji, u Beogradu. Njegovo rođenje oglasila su zvona Hrama Svetog Save i manastira Žiča. To su značajne stvari za jednog tako malog dečaka, koji sve više postaje svestan te pažnje i interesovanja koje privlači - rekla je Danica jednom prilikom za "Stori".

 

Bonus video:

 

Slavlje je nedavno bilo i u domu Lune i Marka Miljkovića 

 

makonda-tracker