uspešna uvek i svugde

Ona je VELIKA ZVEZDA u jednoj evropskoj zemlji! Jeste li znali da Anica Dobra paralelno gradi karijeru na Zapadu?

0

Paralelno s nastupima u brojnim domaćim filmovima, serijama i u pozorištu, Anica Dobra gradi karijeru i daleko od Srbije

glumica Anica Dobra jedna je od miljenica domaće publike
glumica Anica Dobra jedna je od miljenica domaće publikefoto: Zorana Jevtić

Glumica Anica Dobra jedna je od omiljenih na našim prostorima, još od njenih početaka krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina.


Prvi put se na filmu pojavila u kratkometražnom "Peri Pankeru" 1985. godine, a da bi već dve godine kasnije osvojila Zlatnu arenu na Filmskom festivalu u Puli, za svoju ulogu u filmu "Već viđeno".


Igrala je potom u "Balkan ekspresu", "Crnom bombarderu", "Neko me ipak čeka" i mnogim drugim poznatim ostvarenjima srpske kinematografije, a uz je aktivno nastupala u Zvezdara teatru, Jugoslovenskom dramskom pozorištu i Ateljeu 212.


Poslednjih godina, gledali smo je u seriji "Ubice mog oca" i u brojnim drugim uspešnim TV i filmskim projektima.

 

Malo je, međutim, poznato da Anica Dobra nije samo miljenica srpske i regionalne publike, već sve vreme paralelno i s mnogo uspeha radi u Nemačkoj.


Čuvena glumica rođena je u Beogradu 1963. godine, ali je od 1977. do 1981. godine živela u Frankfurtu na Majni. Potom se vratila u Jugoslaviju, gde je studirala Fakultet dramskih umetnosti, u klasi profesora Predraga Bajčetića, ali nije zatvorila vrata karijeri u Nemačkoj.

 

Anica Dobra u filmu 'Kako je propao rokenrol'
Anica Dobra u filmu "Kako je propao rokenrol"foto: Youtube Printscreen

Dok je Jugoslavija ludela za njom kao Barbarom u "Kako je propao rokenrol", Anica Dobra je 1990. igrala u nemačkim filmovima "Rosamunde" i "Spieler", a naredne u ostvarenjima "Wildfeuer" i "Nie im Leben". Potom se 1992. predstavila nemačkim gledaocima filmom "5 Zimmer, Kűche, Bad".


U teškim godinama koje su zadesile naše prostore tokom rata, Anica se vratila u Nemačku, gde je od 1993. do 2008. godine snimila deset filmova.


Srpska glumica je 2021. nominovana za prestižnu "Nemačku glumačku nagradu", priznanje koje predstavlja parametar za kvalitet glumačkog izražaja, i to za ulogu u ostvarenju "Fuchs im Bau".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fuchs im Bau (@fuchs_im_bau)


Iako je nastavila da radi i u Nemačkoj, Anica sa suprugom ipak živi u svom rodnom Beogradu, gde nastavlja da niže uspešne uloge.


Ona je, inače, godinama u braku s Miodragom Mićom Sovtićem, s kojim ima ćerku Minu, inače takođe popularnu glumicu koja je obeležila neke od najgledanijih serija proteklih godina. Odnedavno, Anica Dobra je i baka, budući da je Mina donela na svet devojčicu Lunu.

 

 

BONUS VIDEO

Ivan Jović Ikac: Anica Dobra me je mangupski pozvala na telefon 

 

makonda-tracker