jedinstvena i svoja

Proslavila se ulogom Dare, pa odlučila da NESTANE sa scene: Životna priča NAJLEPŠE SRPSKE GLUMICE koju smo obožavali

0

Kultne scene iz filma "Žikina dinastija" u kojem je igrala se i danas pamte 

Životna priča Dare Čalenić
Životna priča Dare Čalenić foto: Youtube Printscreen / herzika84

Glumica Darinka Dara Čalenić predstavila se domaćoj publici kroz veliki broj  uloga koje je odigrala u serijama, zabavnom i dečijem programu. Preminula je pre dve godine u svojoj 87. godini života, ali sećanje na nju još uvek ne jenjava. 

 

Maestralnom glumom Dara Čalenić je veoma brzo pridobila simpatije domaće publike, a bila je i dobitnica je mnogih nagrada uključujući i onu za glumačko ostvarenje na Sterijinom pozorju 1965. godine.

 

Ipak, čini se da je sve kupila ulogom Dare iz serije "Žikina dinastija". Uprkos velikoj slavi koju joj je ova uloga donela Dara je u jednom trenutku odlučila da prekine ugovor zbog čega je čuveni Gidra ostao bez svoje parnerke. 

 


Jednom prilikom glumica je govorila na ovu temu, a razlozi da odustane od uloge bili su lične prirode.

 

- Prijatno je kada čujem da me svi pamte po ‘Žikinoj dinastiji’. Priča se da su mnogi tu TV seriju Zorana Čalića gledali čak po nekoliko puta. Osećala sam se vrlo dobro na snimanju, kao kod kuće, ali sam morala da prekinem snimanje i da odem kod svog supruga u Ameriku. Ne sviđa mi se što je lik Dare postao suviše popularan: kad god me vide na ulici, ne obraćaju mi se kao Dari Čalenić nego sa ‘ljubi ga majka’. Moja odluka da sa svojim mužem živim u Americi razlog je što sam prekinula ugovor -  ispričala je svojevremeno Dara Čalenić.

 

Ipak, ljubav prema suprugu s kojim je ostala do kraja života bila je jača od želje da gradi karijeru i ostane da živi u Srbiji. Odselila se u Ameriku, a kasnije su se oboje vratili u Srbiju.

 

I po stare dane obožavala je pozorište
I po stare dane obožavala je pozorište foto: Damir Dervišagić

 

- Život u Kembridžu bio je vrlo raznovrstan. Volim gimnastiku, pa sam slobodno vreme koristila da vežbam, a uveče u bioskop, pozorište ili na koncert u čuvenom bostonskom Simfonijskom holu. Mnogo sam čitala i putovala. Svaku zimu smo provodili na Floridi - iskrena je bila Čalenićeva.

 

 

Iako nije volela da daje intervjue, kada bi odlučila da to učini, svi su bili zaprepašćeni njenom jednostavnošću i iskrenošću.

 

 

- Mnogo čitam i volim da kuvam. Moj Vlada obožava moju hranu, što mi je posebno drago jer njega je vrlo teško zadovoljiti, u svakom pogledu - otkrila je tada Dara.

 

U Beograd su se vratili 2014. godine, gde je poslednje godine života provela sa svojim suprugom.

 

Zbog svog supruga Vlade Petrića Dara je batalila glumu
Zbog svog supruga Vlade Petrića Dara je batalila glumu foto: Damir Dervišagić

 

Tokom jednog intervjua za Kurir Dara se osvrnula i na svoju odluku da prekine karijeru i posveti se porodici.

 

- Nije mi žao. Otišla sam i iz „Žikine dinastije“ jer nisam živela u Srbiji. Amerika je bila zanimljiva za mene kao umetnika. Odlazila sam na izložbe, u pozorište i filmske susrete. Družili smo se s Endijem Vorholom i Lorin Bekol, a Orson Vels je često bio u našem društvu. Davno je bilo da se setim - sleže ramenima nekadašnja glumica Narodnog pozorišta.

 

Vladimir Vlada Petrić je bio teoretičar, istoričar i estetičar filma, a na Univerzitetu Harvard je radio kao profesor, a bio je i suosnivač Harvardskog filmskog arhiva. Petrić je bio prvi naučnik koji je stekao zvanje doktora filmologije u SAD na Njujorškom univerzitetu.

 

 

makonda-tracker