zla kob

Preci joj stradali na Titaniku, a muž joj je u NESTALOJ PODMORNICI: Neverovatna priča žene kojoj niko ne bi bio u koži

0

Neobična porodična priča supruge kapetana podmornice koja je izgubljena na severu Atlantika

Podmornica Titan je izgubila je nestala prilikom obilaska olupine broda Titanik
Podmornica Titan je izgubila je nestala prilikom obilaska olupine broda Titanik foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Dok je preostalo još jako malo vremena da se nađe podmornica Titan sa svojim članovima posade zbog ograničene količine kiseonika, mediji širom sveta neprestano pišu o ovom slučaju i nalaze nove, kao i neke stare informacije. 

 

U podmornici, koja je išla da obiđe olupine broda Titanik, ukupno je petoro ljudi. To su Hamiš Harding (58), britanski biznismen i istraživač, Pol-Anri Naržole (77) direktor je podvodnog istraživanja u kompaniji RMS Titanic, zatim britanski biznismen Šahzada Davud (48)i njegov sin Suleman (19), i Stokton Raš (61), izvršni direktor i osnivač kompanije OceanGate, koja je i organizovala ovu ekspediciju.


Vendi, supruga Stoktona Raša, koji je ujedno i kapetan na ovom putu, vodi poreklo od bogatog njujorškog para koji se utopio kobne noći 1912. godine na Titaniku.

 

U pitanju je bračni par Isidor i Ida Štraus, kojem je na Titaniku pre oko 110 godina ponuđeno mesta u čamcu za spasavanje. 

 

Ida je imala pravo na mesto kao dama, koje su imale prednost pri spasavanju, dok je Isidoru to pravo imao bivši kongresmen i suvlasniku robne kuće Macy's.

 

Međutim, Isidor je to odbio, pošto nije želeo da napustiti brod dok sve žene i deca prethodno ne odu sa istog, dok je Ida odbila da ode bez svog muža sa kojim je u braku bila punih 40 godina.

 

Ida je ček i svoju bundu od nerca tada dala svojoj služavki Elen Bird, da joj ne bi bilo hladno na čamcu za spašavanje.

 

Ljubavna priča Isidora i Ide Štraus

Isidor i Ida venčali su 1871. godine, a svi koji su ih poznavali su ih opisivali kao savršeni par i prave srodne duše.

 

Upoznali su se dok Isidor bio siromašan, Idina porodica tada tek došla iz Evrope u Ameriku.

 

U narednih 15 godina dobili su čak sedmoro dece i postali bogati i cenjeni u društvu.

 

Isidor je zbog posla morao često da putuje. No, čak ni to što nisu bili non-stop zajedno nije uticalo na njihovu ljubav,

 

Oni su jedno drugom pisali i po više pisama dnevno. Kada su došli u stare dane rešili su da više ne razdvajaju i svuda su išli zajedno, tako su i 1912. završili na Titaniku. 

 

Njihova priča je zabeležena u i čuvenom filmu Titanik u kome naslove role tumače Leonardo Dikaprio i Kejt Vinslet. 

Supruga kapetana tri puta obilazila olupinu Titanika

 

Vendi Raš je supruga kapetana Stoktona Raša od 1986. godine. Ona je potomak Isidorove i Idine ćerke Mini. 

 

Vendi Raš je do sada čak tri puta posetila olupinu Titanika sa kompanijom svog supruga u poslednje dve godine, a radi na poziciji direktora komunikacija kompanije OceanGate.

 

Inače, njen muž je po struci aeronautički inženjer i je tu kompaniju osnovao 2009, a u medijima je pre obilazaka Titanika bio poznat kao čovek koji je želeo da poseti planetu Mars.

 

 

makonda-tracker