prepoznatljiv glas

Talenat je nasledila od oca, veliku ljubav je upoznala u avionu: Životni put jedne od najvećih jugoslovenskih pevačica

0

Roditelji Bebi Dol su se protivili njenoj odluci da upiše muzičku školu.

Bebi Dol je jedna od najupečatljivijih pevačica na ovim prostorima.
Bebi Dol je jedna od najupečatljivijih pevačica na ovim prostorima.foto: Antonio Ahel/ATAImages

Pevačica Dragana Šarić, mnogima poznatija kao Bebi Dol jedno je od najunikatnijih imena na muzičkoj sceni.

 

Rođena je 2. oktobra 1962. godine u Beogradu.

 

Njen otac je bio poznati džez muzičar Milisav Šarić, pa budući da je svirao po vojničkim bazama po Evropi, porodica se preselila u Hamburg kad je Dragana imala samo dva meseca.

 

Tokom detinjstva je dosta putovala, ali na nagovor njene majke Magdalene, porodica se vratila u Beograd kad je Bebi trebalo da krene u školu.

- Imala sam pravo džez-detinjstvo! I dan danas spavam kao top jer sam u detinjstvu bila primorana da spavam dok u sobi do moje moj otac vežba skale na saksofonu - izjavila je svojevremeno Bebi za jugoslovensku štampu.

 

  • Roditelji su bili protiv toga da upiše muzičku školu

 

Iako je molila roditelje da je upišu u muzičku školu, oni su se protivili, ali je uz pomoć bake ipak upisala muzičku školu "Mokranjac", gde je učila klavir i solo pevanje.

 

  • "Mustafa" za uspešan početak karijere

 

Muzičku karijeru je započela u bendovima "Tarkus" i "Anoda Ruž", ali je ipak odlučila da ostvari solo karijeru, pa je za PGP RTS snimila dva singa: "Mustafu" i "Na planeti uzdaha".

Pesma "Mustafa" joj je obezbedila prvo mesto na svim top listama u Jugoslaviji, proglašen je pesmom godine, a ona je dobila nagradu za snimak godine.

 

  • Kako je Dragana Šarić postala Bebi Dol?

 

- Jedne noći kada je trebalo osmisliti omot za moj singl, došlo je to Bebi Dol kao ime i prezime. Srđan Šaper (osnivač benda Idoli) je smislio ime, on je bio kum -  otkrila je pevačica svojevremeno, a preneo je Pink.rs. 

 

  • "Nabolja pevačica na svetu"

 

Za Bebi Dol su 1980-te bile i te kako uspešne. Sa pesmom "Rudi" za koju je sama pisala tekst i muziku je pobedila na "Jugoviziji" i na Evroviziji osvojila šesto mesto.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bebi Dol (@__bebidol_)

Njen prvi album "Ruže i krv" je osvojio nagradu za debitantski album godine.

 

U drugoj polovini 1980-ih je pevala u hotelu "Sheraton" u Egiptu, a Sajmon le Bon, glavni vokal grupe Duran Duran ju je čuo i tvrdio da je najbolja pevačica na svetu.

 

Produkcijska kuća „Virgin“ iz Kaira joj je ponudila ugovor, ali ona ga je odbila i vratila se u Jugoslaviju.

 

Bebi Dol je na Jugoviziji učestvovala i 1987. godine sa pesmom "Zrno nežnosti" i osvojila treće mesto, a onda i naredne godine nastupila na ovom takmičenju sa pesmom "Zatvori, mama, prozore“, ponovo zauzevši treće mesto.

 

  • Evrovizija 1991. godine i pesma koja je postala njena himna

 

Bebi Dol je 1991. godine učestovala na Evroviziji sa pesmom "Brazil" (prethodno je pobedila na Jugoviziji") i iako je osvojila samo jedan poen, pesma je postala veliki hit i do dan-danas njena himna. 

 

U svojoj karijeri je gostovala na pločama Olivera Mandića, grupe Bulevar i Du Du A, kao i na turneji Zdravka Čolić Za širom Jugoslavije.

 

  • Ljubavni život


Pevačica Bebi Dol nikada u javnost nije iznosila detalje iz svog privatnog života, ali je opšte poznato da je 1980-ih godina bila u vezi sa pevačem Massimom Savićem.

 

Ovaj par se upoznao u avionu, a Bebi je otkrila da tada nije gajila nikakve simpatije prema Masimu.

Bebi Dol, Masimo Savić
foto: Printscreen

Ipak, Masimo je bio veoma uporan i na kraju su uplovili u ljubavnu vezu.

 

- To je bilo jedno vrlo veselo društvo, od otprilike desetak ljudi. I bili smo ludi kao puška, svih deset. Uvek je bilo neke love, nije bilo važno jesam li zaradio ja, ili Bebi, ili neko treći. Živeli smo na vrlo visokoj nozi sve do rata. Živeli smo intenzivno, lepo, uzbudljivo, avanturistički. Nismo tada znali kako je to dobro. I onda smo sve zeznuli. Prestala je kompletna komunikacija, životi idu dalje i to je to - izjavio je Masimo jednom prilikom.

 

Oni su se na kraju ipak razdvojili, a razlog nikada nije do kraja otkriven, međutim ono što su oni rekli je, pomalo, bizarno.

 

- Nismo mogli da se dogovorimo gde ćemo biti. Da li u Istri, Zagrebu ili Beogradu - otkrila je Bebi Dol.

 

Bebi Dol se 2014. godine udala za Aleksu Todorovića.

 

Kako je jednom prilikom otkrila za Gloriju, Aleksa je rođen u Holivudu i profesor je književnosti i ruskog jezika.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bebi Dol (@__bebidol_)

- Bilo je leto i ja sam cele noći radila u jednom muzičkom studiju. Dočekalo me jutro i nebo u stilu pesme ‘Hajde da’. Kako se ispostavilo kasnije, našla sam i dečka kao san, kako glasi prvi stih te numere. Svratila sam do Teodore i tamo zatekla njega i njegovog kolegu. Ona nije bila tu i ostala sam da je sačekam. Za razliku od kolege Dejvida koji je bio raspoložen da ćaska, Aleks je sedeo za svojim laptopom i kucao. Sela sam preko puta njega i gledala mu u prste. Imao je ruke kao da celog života svira Rahmanjinova. Pogled sa njih nisam podizala. Otvorila sam svoj laptop, pregledala poštu i slušala muziku dok se moja prijateljica nije pojavila. Ćutao je i kada je ona stigla. U jednom trenutku je ušao u kuću i pustio pesmu Mustafa. To je za mene bio znak ‘znam ko si ti’. Narednih nedelju dana nisam ga viđala - opisala je Bebi njihov prvi susret jednom prilikom.

 

Intimna proslava njihovog venčanja je održana na privatnom posedu na Dedinju, a Bebi se tri puta presvlačila.

 

Kum joj je bio pevač Oliver Mandić, a kuma dugogodišnja prijateljica.

 

makonda-tracker