Sve bi bilo mnogo drugačije

Đavolski plan koji je propao! Pre Grejs Keli, princ Renije od Monaka je hteo da zaprosi glumicu za kojom je uzdisao svet

0

Na mestu Grejs Keli je trebalo da se nađe čuvena holivudska diva.

foto: akg-images / akg-images / Profimedia
foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Princ Renije od Monaka i glumica Grejs Keli su se upoznali 1955.godine dok je ona na francuskoj rivijeri snimala film "Uhvatiti lopova".

 

Njih dvoje su se venčali 1956. godine i bili su u braku sve do njene tragične smrti 1982. godine.

 

O celoj njihovoj vezi i braku su ispredane razne priče, o međusobnim aferama, o mirazu od dva miliona dolara koje je glumica platila pre udaje, a jedna od najčešćih priča jeste da je Renije smišljeno želeo da oženi upravo Grejs Keli. A onda i ona da ona nije bila prvi izbor, već drugi.

 

Naime, Renije je nakon Drugog svetskog rata bio na pragu da izgubi monegašku krunu zbog moguće finansijske propasti i slabog turizma, navodi People.

Princ nije imao naslednike i tada je bio neoženjen, pa je morao da nađe ženu kako bi obezbedio presto i budućnost kneževine, navodi se u dokumentaciji.

 

Istoričarka Univerziteta Sent Endruz Čendrika Kaul objasnila je da je princ imao 32 godine i da ga je uznemiravala ideja da bi mogao da izgubi kneževinu ako se ne oženi i ne dobije muškog naslednika. 

 

- Ulozi ne mogu biti veći – Monako je ugrožen. Mogao bi da se sruši, a Renije mora da ga spase- dodala je kraljevska istoričarka Kejt Vilijams.

Umesto toga, krunski savetnici su smislili gotovo đavolski plan da zapečate sudbinu Monaka: Renije bi trebalo da konsoliduje svoju plemićku kuću Grimaldi sa američkim „novim kraljevskim porodicama“ udvaranjem holivudskoj slavnoj ličnosti.

 

Savetovano mu je da bi bilo dobro da se oženi holivudskom "princezom" i iskoristi svu slavu koja ide uz taj brak.

 

- Monaku je trebalo da oživi svoju turističku granu. Imalo je savršenog ekonomskog smisla - dodala je Kaul. 

 

Kako se navodi u dokumentarnoj seriji "Royals: Keeping the Crown" iz 2021. godine, Merilin Monro je bila prva "razmatrana" da bude žena Renijea i princeza.

Sigurno je da bi monarhija kneževine Monako izgledala sasvim drugačije da je Merilin Monro bila na prestolu.

 

Merilin Monro je tada bila visoko na listi najboljih kandidatkinja za suprugu princa. Međutim, njen status seks simbola i njen otvoreno seksi imidž u javnosti, presudili su da ona ipak nije pravi "materijal" za princezu, pa je ime najpoznatije plavuše Holivuda ubrzo "izbačeno iz igre". 

 

I tu na scenu stupa Grejs Keli. 

 

Uprkos brojnim pričama o braku iz koristi i svih stvari koje su se dešavale iza kulisa, glumica je napominjala da se udala iz ljubavi, a i svi su svedočili i da se Renije od Monaka zaljubljuje u Grejs. 

Njihova kraljevska bajka je krunisana sa troje dece: princezom Karolinom, princom Albertom i princezom Stefani.

 

Međutim, biti član kraljevske porodice ima svoju cenu.

 

Grejs Keli je odlučila da odustane od karijere kada je imala samo 26 godina da bi se udala za Rainiera i čak je platila miraz od 2 miliona dolara da bi postala princeza.

 

makonda-tracker