IMALA JE VELIKE PLANOVE ZA SRPSKU DRŽAVU

Htela je sve, a dobila je samo IZDAJU: Srpska KNEGINJA i ćerka NAJBOGATIJEG Srbina danas počiva u GROBNICI za siromašne

0

Ona je bila ćerka najbogatijeg Srbina i supruga prvog naslednika krune koju su skupo koštale velike ambicije.

Kapetan Mišino zdanje
Kapetan Mišino zdanjefoto: Kurir

Kapetan Miša Anastasijević je bio najbogatiji Srbin 19. veka, ali pomalo nesrećan u sebi jer nije imao muškog naslednika, pa zbog svojih pet ćerki "nije imao za koga da čuva". 

 

Upravo zahvaljujući ćerkama i njihovim ugovorenim brakovima imao je jake veze, a najmlaću Saru je vaspitao kao najambiciozniju i upravo od nje očekivao da postane nova srpska vladarka.

 

Od malih nogu se videlo da je Sara bila rođena za velike stvari. Uvek je bila puna energije, živahna i veoma pronicljiva, a nakon školovanja u Parizu gde je izučila francuski i nemački jezik i klavir i violinu, vratila se u Beograd, zbog udaje.

 

Sara je volela da se zabavlja, ide na balove, obožavala je konje i ribolov, a Beograd tada baš i nije mogao da shvati sve njene potrebe. Mnogi momci iz uglednih porodica su se borili za njenu ruku, međutim, Miša je nju već video pored potpukovnika Đorđa Karađorđevića, unuka Karađorđa i ađutanta kneza Aleksandra Karađorđevića.

Ubrzo je upriličeno i venčanje, a nakon toga su došla i deca. Sara i Đorđe su imali sinove Aleksu i Božidara, dok im je ćerka vrlo rano preminula. Sve to je mudro stvaralo put ka tome da otac i ćerka zbace s vlasti Aleksandra Karađorđevića i time dovedu na presto nju i njenog supruga. Međutim, nije sve išlo po planu, pa kad je Aleksandar zaista zbačen, na presto se vratio Miloš Obrenović.

 

Nakon toga, Miša je bio razočaran i rešio je da svoj preostali novac uloži u putovanja van Srbije, a i Sara je teško podnela poraz. Ona je svoj život sa porodicom nastavila u Rumuniji, a potom u Nici i Parizu, međutim, nikad nije prestala da razmišlja o veliom povratku u Srbiju.

 

U svojoj zamisli je želela da iskoristi sinove, a kada su se preselili u Francusku, zahvaljujući velikim prihodima od raznih poseda, kupila je kuću u Bolonjskoj šumi i čak se pričalo da ju je tu posećivao i Viktor Igo. Ruski emigranti, srpski političari i brojni boemi su bili česti gosti Sarine kuće, a neki smatraju da je njen burni život bio inspiracija Alfonsu Dodeu za "Kraljeve u izgnanstvu".

Sara Karađorđević je bila ambiciozna tačno onoliko koliko njeni sinovi i suprug nisu, pa je čak prekršila i zabranu ulaska u Srbiju i bila jedini Karađorđević koji je to uradio. Kada su došli da je uhapse, žandarmeriji se obratila sa sve oružjem u rukama.

 

- Ako se sin avanturistkinje boji za svoj presto od mene, jedne žene, onda neka zna da će imati evropski skandal ako samo pokuša da me silom protera. Ja ću sutra i sama otići iz Beograda, jer mi nije u planu niti u nameri da ovde ostanem! Došla sam samo da obiđem svoju bolesnu majku, jer je volim. Kralj Milan, koji ne voli svoju majku, ne razume šta je to mati i šta je to detinjska ljubav prema dobroj majci! Ali ja ću ga već naučiti pameti! Pokazaću mu da iznad njega i mene postoji evropsko javno mnenije i drugačije moralno pravlenije nego u Srbiji, gde on žari i pali - rekla je tada Sara.

 

Sinove je pokušala na sve načine da usmeri ka politici, ali oni su imali sasvim drugačija interesovanja, Božidar je bio slikar i pustolov, dok je Aleksa više voleo da igra karte i uživa u Mulen ružu.

U tom periodu je počela i da širi različite tračeve o kralju Milanu, što nije bilo mnogo teško s obzirom na život kakav je vodio, međutim ona je čak proširila priču kako je on sin rumunskog plemića sa kojim se njegova majka Marija sastajala u tajnosti.

 

Kada je dočekala nestanak poslednjih Obrenovića, videla je jednog od svojih sinova na prestolu, ali su je oni još jednom izdali. Svoje poslednje godine života je provela u Parizu i pisala memoare, a sa sinom Aleksom je prekinula svaki kontakt kada se oženio Amerikankom koja je otplatila sve njegove dugove u zamenu za titulu. 

 

Sara kao da je od početka bila osuđena na izdaju. Osim sinova, izdao ju je i sekretar Žika Ranković kog je ovlastila da joj kupi grobnicu na pariskom groblju Par Lašez. On je to i učinio, ali na svoje ime, pa je pet godina nakon kneginjine smrti prodao. Sara je tako nastavila da počiva u jednom zajedničkom grobu za siromahe, sve do danas.

 

 

makonda-tracker