zanimljivo

"Branka će te podići iz mrtvih": Kojoj PEVAČICI je posvećen jedan od najvećih hitova Tome Zdravkovića?

0

Pesma "Ej Branka" koju je otpevao Toma Zdravković nastala je sasvim slučajno, a postala je veliki hit. I danas malo ko zna kome je zapravo posvećena ova pesma.

Toma Zdravković je mnoge pesme nazvao po ženama koje je upoznao.
Toma Zdravković je mnoge pesme nazvao po ženama koje je upoznao.foto: Stefan Stojanović

Pevač, tekstopisac i kompozitor Toma Zdravković je jedan od najupečatljivijih muzičkih izvođača druge polovine XX veka. 

 

Svojim setnim glasom, neprevaziđenom emocijom i pre svega, melanholičnim i tužnim tekstovima koje je napisao je pronašao put do publike i uvrstio se u najznačajnije pevače koje je Jugoslavija imala.

 

Njegove pesme se i dan-danas slušaju i diraju srca ljudi u kafanama i drugim prigodama, a svako ko je makar jednom poslušao Tomin opus, primetio je da je mnoge svoje pesme posvetio i nazvao po ženama.

"Sećaš li se, Sanja?", "Za Ljiljanu", ", Danka Danka", "Gdi se Jelena?" samo su neke od njih za koje se zna kome su i zašto namenjene, a danas smo odlučili da otkrijemo kako je nastala pesma "Ej, Branka" i kome je zapravo namenjena. 

 

Ono što je interesantno da, iako je svoje pesme uglavnom sam pisao i stvarao, to nije bio slučaj sa ovom.

 

Ovu pesmu je napisao kompozitor i pevač Miša Marković.

- Poznavao sam Tomu još dok sam pevao zabavnjake. Na "Hitu leta" krajem sedamdesetih Toma je loše prolazio kod publike. Tek se vratio iz inostranstva, upao u depresiju, pio, tražio hit. Ja mu komponujem "Hej, Branka" i "Svirajte mi tiho, tiše", i na promociji ploče pitam da li je zadovoljan pesmama. - pričao je svojevremeno Miša Marković i dodao:

 

- Toma mi reče da je zadovoljan, ali nema hita. "Branka će te podići iz mrtvih" - rekoh Tomi, a on se uvredi i fizički nasrnu na me. Posle godinu dana u "Unionu", kada je "Branka" napravila cunami, Toma se opet zaleti na mene, klekne i izgovori: "Izvini" - pričao je Miša.

Pesma "Ej Branka" je postigla veliki uspeh, a malo ko zna kome je zapravo posvećena.

 

U pitanju je pevačica Branka Sovrlić. 

 

Kako je svojevremeno otkrila za domaće medije, pesma je nastala sasvim slučajno. 


– Tad sam bila početnica, mlada, tek izdala prvu ploču. Krenula ja za Niš autobusom a on me je vozio na stanicu kao dobar kolega– izjavila je pevačica za Press pretres.

– Ja ga pitam kako pravi pesme, kako to ide, a on me pogleda dok je vozio i kaže: “Ej, Branka Branka, ko je kriv zbog našeg rastanka“ i eto tako nastade pesma. To je bila neka sudbina. Toma je zbog te pesme imao sto koncerata– rekla je ona i zaključila:


- Eto, zahvaljujući mom imenu nastao je veliki hit Tome Zdravkovića. Mada mnogi ne znaju, misle da je to Tomima pesma, jer je većinu pesama Toma sam napisao, ali taj njegov hit je nastao sasvih slučajno po mom imenu - otkrila je Branka za domaće medije.

 

makonda-tracker