lična karta kaže drugačije

Greškom je "postao" Dragan: Da li znate PRAVO ime jednog od najvećih jugoslovenskih glumaca?

0

Ono što ne znaju ni najverniji fanovi jeste da se glumac Dragan Nikolić zapravo ne zove tako.

Dragan Nikolić ostaće upamćen kao jedan od najboljih jugoslovenskih glumaca.
Dragan Nikolić ostaće upamćen kao jedan od najboljih jugoslovenskih glumaca.foto: Dado Đilas

Glumac Dragan Nikolić sigurno je jedan od najuspešnijih glumaca na ovim prostora, a on će večno trajati zahvaljujući kultnim ulogama koje je ostvario u toku višedecenijske karijere.

 

Rođen je 20. avgusta 1943. godine u Beograd, a mama Jelena, otac Dušan i stariji brat Miroslav su mu bili oduvek velika podrška i motivacija. 

 

Od malena je pokazivao interesovanje za glumu, a već u drugoj godini srednje škole je konkurisao za "Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju". Bio je primljen i time je dobio "titulu" najmlađeg studenta na ovom fakultetu.

Završio je fakultet u roku, a prvu ulogu je ostvario 1964. godine u filmu "Pravo stanje stvari". Nakon toga su se nizale uloge u filmovima "Kad budem mrtav i beo", "Tri sata za ljubav", "Nacionalna klasa", "Poslednji krug u Monci",  a publika će ga zauvek pamtiti i po ostvarenjima "Otpisani", "Balkan ekspres", "Ko to tamo peva" i mnogim drugim. 

 

Osim u filmovima, Dragan Nikolić je glumio i u pozorištu, prvo u "Boško Buhi", a potom u "Beogradskom dramskom pozorištu".

 

Bio je dosta nagrađivan i priznat glumac, a 2000. godine je dobio za mnoge glumce najprestižniju nagradu "Pavle Vujisić" za životno delo. 

 

O njegovoj ljubavi sa Milenom Dravić, koju je upoznao davne 1969. godine na snimanju filma "Horoskop" i sa kojom se venčao u pauzi snimanja filma "Kako su se volele dve budale" i dan-danas se pričaju priče i anegdote iz života jednog od najskladnijih parova. 

 

Međutim, ma koliko da mislimo da znamo o omiljenim glumcima, uvek se pojavi neka nepoznanica i potpuno nas iznenadi.

Ono što ni najverniji obožavaoci lika i dela Dragana Nikolića ne znaju jeste da se glumac zapravo ne zove Dragan, već Dragoslav.

 

Tako je i potpisan u svom prvom filmu "Pravo stanje stvari" iz 1964. godine.

 

Samo mi u ličnoj karti i pasošu piše da se zovem Dragoslav Nikolić. Za sve ostale sam Dragan – otkrio je glumac jednom prilikom.

 

A kako je "postao" Dragan? Pa slučajnom greškom, kada su mu u kajronu za uloge na kraju televizijske serije "Dovoljno je ćutati" iz 1965. godine napisali Dragan umesto Dragoslav. 

 

 

makonda-tracker