tužan početak godine

"Bio je istinski kralj": Legendarni muzičar preminuo u 67. godini

0

Fred Vajt, bubnjar grupe "Earth, Wind and Fire" preminuo je u 67. godini.

foto: Instagram/FAcebook/L. Roi Boyd III
foto: Instagram/FAcebook/L. Roi Boyd III

Vest o smrti o Freda Vajta bjavi je njegov brat i osnivač benda "Verdajn Vajt" na društvenim mrežama,a kako piše Daily Mail uzrok smrti još uvek nije objavljen. 

 

Naša porodica je danas ožalošćena gubitkom neverovatnog i talentovanog člana porodice, našeg voljenog brata Frederika Judžina "Fredija" Vajta. On se pridružio našoj braći Morisu, Monteu i Ronaldu na nebu i sada bubnja sa anđelima – napisao je Verdin Vajt u objavi na Instagramu.

Još u detinjstvu, Fred Vajt je nazivan "čudom od deteta" koje je bubnjeve počelo da svira u 9. godini, a sa 16 godina je zaradio svoju prvu zlatnu ploču za svoj rad na emisiji "Donny Hathaway’s Live", a koji je magazin Rolling Stone bruojio na listu 50 najboljih live albuma svih vremena.

Fred Vajt se pridružio bendu svoje braće 1974. godine neposredno pre nego što je grupa postala slavna na uspehu svog šestog studijskog albuma, "That’s the Way of the World". I album i singl "Shining Star" su bili na prvom mestu Bilbordove liste.

 

Grupa "Earth, Wind and Fire" je najveći uspeh postigla tokom 1970-ih i 1980-ih godina, a iza sebe je ostavila hitove "September", "Boogie Wonderland" i "Shining Star". 

 

Tokom svog postojanja, grupa je prodala više od 90 miliona ploča postavši jedan od najprodavanijih bendova svih vremena. Čak 17 puta grupa "Earth, Wind and Fire" je bila nominovana za Gremi, a osvojila je 6. 

Iako se više od dvadesetak članova smenjivalo u bendu od njegovoj osnivanja 1969. godine, Vajt je bio deo devetočlane postave koja je uvedena u Rokenrol kuću slavnih 2000. godine.

 

Povodom tužnih vesti se na Instagramu oglasio i muzičar Leni Kravic.

 

– Šaljem ljubav i najiskrenije saučešće porodici. Bio sam blagosloven jer sam se nalazio u njegovom društvu i pod njegovim uticajem. Istinski kralj. Počivaj u moći –

 

 

makonda-tracker