iskreno

"Jedem šaku hrane dnevno i živim jedan seljački život": Gde je danas i šta radi Tanja Bošković?

1

Tanja Bošković bila je jedna od najlepših glumica Jugoslavije.

foto: Antonio Ahel/ATAImages
foto: Antonio Ahel/ATAImages

Proslavljena glumica Tanja Bošković (69) je nekada bila smatrana za jednu od najlepših glumica u Jugoslaviji. Ona već nekoliko godina uživa u penziji, iako glumu ne napušta potpuno.

 

– Od gluposti i od lude glave. Ne mogu da kažem 'ja ne mogu'. Vezana sam za moje kolege. Mi od ovoga ne živimo samo materijalno, već i duhovno. I kada mi dođe da kažem da ne mogu, zastidim se i posmislim da je možda nekome baš tog dana potrebno 'to nešto'. To je preterano, to nije dobro ni za zdravlje, ni za živce – rekla je jednom prilikom glumica.

 

U negovanju mentalnog zdravlja, dosta joj pomaže spremanje kuće.

 

– Da ne bih postala narkomanka ili alkoholičarka uzmem da spremam kuću. Tihe poslove, ne uključujem usisivač, mada sam često bila u toj napasti. Čitanje mi ne ide od ruke u kasnim satima, mora fizički da se desi nešto. Komplikovan je ovaj zanat, lako nam je se popeti u visoki adrenalin, ali nikada ne naučimo da izađemo iz uloge. Jako je teško izvući se iz velikog adrenalina, tad se postaje boem. Nije to lako, ali je divno. Dešavaju se predstave kada ceo ansambl radi to zajedno. Recimo posle 'Ljubavnog pisma', predstave koju igramo preko dvadeset godina, mi sedimo zajedno i razgovaramo. I tako se najbolje spusti to na pravu meru. Vi glumca možete da ubijete lošom rečju ili pogledom koji je upućen sa nipodaštavanjem. Možete duševno da ga osakatite za ceo život. O tome se sve manje misli –  zaključila je ona.

Tanja Bošković
foto: Damir Dervišagić

 

Glumica starenje doživljava kao normalan proces i smatra da žena u svakom životnom dobu može da bude lepa, a da je za to presudan mir u duši i ljubav u srcu. 


Jednom prilikom je za Kurir podelila kako izgleda njen život i kako uspeva da bude tako vedrog duha, dobrog zdravlja i besprekorne linije. 


– Spadam u ljude čeličnog zdravlja. Imam 68 godina. Poslednjih 35 godina nisam imala ni kijavicu. Ne znam kako su ljudi postali inertni. I dalje trčim, skačem, jurim, ludujem i pevam... Volim more i da plivam. I dalje jedem šaku hrane dnevno. Nikom nije potrebno više. Živim jedan zdrav seljački život. Nemam potrebu za prejedanjem u bilo kom smislu. Verovatno me molitva, pričešćivanje i ispovest drže u dobrom duhovnom i fizičkom zdravlju. To je moja radost. Nikad se nisam prostirala više nego mogu. Gospod mi je dao dara koliko mi je dao, a ja zadovoljna. Gospod je dao da imam decu, ja presrećna – rekla je glumica prošle godine za "Kurir".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by milos luzanin (@milosluz)

 

Tom prilikom je istakla da je bitno da se trudimo da nemamo loše misli.

 

– Doživljavam ih kao greh... I kad dođu loše misli, očetkam ih sa sebe. Nisam morala da nosim tuđim imenom potpisane haljine da bi mi rekli da sam vredna. Nahranjena sam ljubavu svojih roditelja, sestre, dece, prijatelja i komšija. Ništa nisam morala. Ne trebaju mi automobili i svuda idem peške. Uđem u gradski prevoz samo ako žurim. Zdravlje se nalazi u našim dušama. I telo odreaguje na svaku ružnu i rđavu misao. Ubi vas pamet i kalkulacija, ovo se obraćam čitaocima. Rasteretite svoje duše i radujte se –

 

makonda-tracker