otišla je legenda

Preminuo poznati modni kreator: Renato Balestra je obeležio jednu epohu, a evo šta je govorio o stilu poznatih Srpkinja

0

Italijanski modni kreator Renato Balestra bio je čest gost srpske prestonice

foto: EPA / GIULIA MUIR
foto: EPA / GIULIA MUIR

Jedan od najpoznatijih modnih kreatora na svetu, Renato Balestra preminuo je u svom domu u Rimu u 99. godini.

 

On je ostavio dubok trag i u Srbiji, gde je održao više modnih revija. Jednom prilikom novinari su ga videli u jednom beogradskom restoranu i odlučili su da ga priupitaju za mišljenje o oblačenju naših poznatih javnih ličnosti.

 

Tada je rekao da mu se dopada stil čuvene pop dive Jelene Karleuše, a otkrio je i šta misli o Ceci Ražnatović i Seki Aleksić.

 

 

- Jelena izgleda veoma moderno i seksi, ali opet nepogrešivo elegantno. Izgleda kao da je svetska rok zvezda, a njeni stajlinzi odaju utisak žene koja ima jak karakter. Verujem da je ljudi primete gde god da se pojavi, a kada gledam njenu sliku, ne mogu da se otrgnem utisku da su Srpkinje veoma lepe i zgodne žene, s odličnim osećajem za modu - ocenio je Balestra Karleušine kombinacije.

 

Što se Cece Ražnatović tiče, takođe mu se dopadao njen stil, a nije mogao da veruje da je ona majka i to dvoje dece. 

 

- Teško mi je da poverujem da je majka dvoje odrasle dece, pogotovo jer izgleda veoma mladoliko. Dopada mi se kako joj stoji crna boja - kazao je dizajner, a onda prokomentarisao i stajling Seke Aleksić.

 

Renato Balestra
Renato Balestrafoto: EPA / ALESSIA PARADISI

 

- Volim da vidim naglašene obline na ženi jer je to uvek seksi. Međutim, teško mi je da poverujem da jedna žena ima toliko pari cipela - našalio se Balestra kada je video fotografiju Sekinog garderobera.

 

Balestra je 1998. godine radio kostime za Rosinijevu operu "Pepeljuga" koja je izvođena u Narodnom pozorištu u Beogradu.

 

U martu 2013. održao je u Skupštini grada Beograda humanitarnu modnu reviju za pomoć prihvatilištu dece bez roditeljskog staranja, gde je prikazao najnoviju kolekciju kojom je zatvorio Nedelju visoke mode u Rimu.

 

Renato Balestra
Renato Balestrafoto: EPA / DANILO SCHIAVELLA

 

Balestra je tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine javno izrazio svoje negodovanje zbog toga. Takođe, prilikom jedne posete Beogradu 2016. godine, rekao je da je to za njega “kao povratak domu”.

 

On je bio jedan od prvih modnih kreatora koji su kombinovali muške i ženske odevne predmete, pa ga mnogi smatraju pretečom uniseks odevnih kombinacija.

 

 

makonda-tracker