Najstarija glumica na svetu proslavila rođendan: Branka Veselinović napunila 104 godine, jednim pitanjem nasmejala sve

2

Živa legenda srpske kinematografije Branka Veselinović danas je napunila 104 godine

foto: Dado Đilas
foto: Dado Đilas

Jedna od naših najpoznatijih jugoslovenskih glumica Branka Veselinović  danas je proslavila svoj 104. rođendan.

 

I dan danas je sećanje dobro služi, a nije je napustio ni vedar duh. Tako je odlučila da sve koji su došli da je fotografišu i zajedno sa njom proslave njen 104 rođendan nasmeje jednom zanimljivom rečenicom:

 

- Da li ja stvarno punim 104? Mislila sam manje? Ala godine lete. Je l’ ima neko stariji od mene? - kaže kroz osmeh Branka Veselinović.

 

 

Branku smo imali prilike da gledamo u više od 100 predstava u pozorištu,i više od 50 televizijskih serija i filmova. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarni rad.

 

U životu je imala teške padove, ali je svaki put ustajal i koračala još snažnije i borbenije ka svom cilju. Sada kada je jedan ceo vek iza nje, ponosna je na to što je još živa, pa je odlučila da tajnu dugovečnosti podeli sa svima koji je vole. 

 

- Samo da život gledate sa vedrije strane. Da od njega ne očekujete previše. Da uživate u svakom danu. Da se svakom novom jutru radujete. Da volite ljude. Da se sa njima smejete. Nemojte nikada biti ljuti i gordi. Veselite se. Život je jedan - kaže Branka.

 

Branka Veselinović
foto: Vladimir Šporčić

 

Branka je trenutno najstarija glumica na svetu. Nakon što je holivudska glumica Marša Hant (1917-2022) preminula 7. septembra ove godine, naša Branka Veselinović je zauzela to neverovatno mesto.

 

- Ja sam 1918. godište, potpuno bez naočara, bez slušnog aparata, pišem, slikam, ja sam završila srednju slikarsku školu. Imam uslove za slikanje, imam baštu. Najveći uspeh mi je da mogu da zabavljam narod - rekla je glumica uoči rođendana za N1.

 

Kako kaže sreća je u malim stvarima. Želja više nema, jedino o čemu još uvek ponekad razmišlja jeste to da je još malo posluži zdravlje i da bude okružena prijateljima i ljudima koje voli.

 

 

- Dođu mi prijateljice, rodbina. S njima volim kada je lepo vreme da sedim ispred kuće. Šta ja u ovim godinama da očekujem više. Razgovor mi je dovoljan. Deco, život je lep. Morate mu se radovati. Ja ne mogu da delim recept za dugovečnost. Nije zahvalno. Svi smo različiti. Samo je bitno da uživate u njemu. Ja sam imala sreće da sam radila posao koji volim. Da sam proputovala zahvaljujući njemu ceo život. Da sam se družila sa kolegama - ističe Branka.

 

Ona je otkrila i sa kojim kolegama je najviše volela da sedne, skuva kafu i uživa u razgovoru.

 

 

- Bilo je dosta njih. Sa Mirom Stupicom sam se najviše viđala. Ona mi je bila kuma. Ali, tu su bili Miodrag Petrović Čkalja, Mija Aleksić... Mlađa i ja smo sa svima imali dobar odnos. Ne postoji osoba s kojom sam bila posvađana. Volela sam da dosta putujem sa Desankom Maksimović. Nešto sam i ja piskarala - naglašava Branka.

 

Legat glumice se od 2018. godine nalazi u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ u Beogradu.

 

 

makonda-tracker