trenutak velike tuge

"Njen gubitak će se osetiti duboko u celoj zemlji...": Novi kralj Čarls se oglasio nakon smrti kraljice Elizabete II

2

Kraljica Elizabeta II preminula je u 96. godini, a kako protokol nalaže, novi britanski kralj je Čarls.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Vest da je britanska kraljica Elizabeta II preminula, pogodila je svetsku javnost. Već danas su svi bili u strahu kad je kraljevska porodica saopštila da je kraljica pod medicinskim nadzorom.

 

Novi kralj je Čarls, sin kraljice Elizabete, koji se oglasio zvanično nakon smrti svoje majke.

- Smrt moje voljene majke, Njenog Veličanstva Kraljice, trenutak je najveće tuge za mene i sve članove moje porodice. Duboko tugujemo zbog smrti drage i mnogo voljene majke. Znam da će se njen gubitak duboko osetiti u celoj zemlji, kraljevstvima i Komonveltu, kao i kod bezbroj ljudi širom sveta. Tokom ovog perioda žalosti i promena, moja porodica i ja ćemo naći ćemo utehu u saznanju o poštovanju i dubokoj naklonosti koje je kraljica uživala - stoji u saopštenju.

Čarls postaje kralj automatski, kao najstariji sin kraljice Elizabete i nasleđuje titulu čelne osobe Komonvelta, kao i imovinu.

 

Podsetimo, nakon kraljičine smrti aktivira se operacija Londonski most koja podrazumeva storga pravila narednih deset dana. Svaki dan će se zvati Dan D, a kraljica će biti sahranjen desetog dana u Memorijalnoj kapeli kralja Džordža VI.

 

makonda-tracker