napisala je neke od najvećih hitova

Pesma "Ti si mi u krvi" je nastala njenom zaslugom: Ko je bila Spomenka, prva žena slavnog Kornelija Kovača?

0

Kornelije Kovač je preminuo u 81. godini, a iza sebe je ostavio ćerke Kristinu, Aleksandru i Anju koje je dobio u braku sa svojom prvom suprugom Spomenkom.

foto: Marina Lopičić
foto: Marina Lopičić

Kornelije Kovač je tvorac velikih hitova koje svi znamo, a kako je zaslužan za karijere brojnih pevačkih zvezda, isti takav trag je ostavio i u srpskoj kinematografiji.

 

Slavni kompozitor je bio u braku sa Spomenkom Kovač koja je preminula jako rano, u 54. godini od posledica raka grlića materice. Njeno ime nije pozanto široj javnosti, ali Kornelije je uvek isticao kako najvećih hitova ne bi bilo da nije bilo Spomenke.

Ove noći jedna žena, Zlatni dan i Ti si mi u krvi zasigurno ne bi bile takve pesme kakve jesu da Spomenka nije doprinela svojim talentom. Zanimljivo je da je zajednički rad Kornelija i Spomenke uvek bio plodonosan. 

 

- Moja supruga Spomenka, koja je nažalost umrla mlada, pisala je takve tekstove da bih se zaledio. U početku sam mislio dobar je tekst i nisam išao dalje od toga. Međutim, kada sam njoj slao jednu pa drugu kompoziciju, ona je na melodiju pisala pesme. Kada sam to pokušao s drugim tekstopiscima, nije uspevalo tako dobro. Moja bivša supruga je imala osećaj za melodijsku liniju, za dinamiku koju sam stvarao, generalno je sjajno reagovala na melodiju i harmoniju koju sam stvarao. Sve što je pisala bilo je sjajno - govorio je svojevremeno kompozitor.

 

Spomenka se sa 19 godina udala za Kornelija, a već sa 20 rodila ćerku Aleksandru. Studirala je stomatologiju, ali pošto je želela da se posveti porodici, odrekla se studija i karijere.

- Mama je bila inteligentna, snažna i kreativna žena koja je živela za svoju porodicu i bila nesvesna svog ogromnog talenta. Sa devetnaest godina udala se za Kornelija, a godinu dana kasnije rodila mene. Nije završila stomatologiju koju je upisala, jer se od mog rođenja u potpunosti posvetila porodici. Sedamdesetih godina počela je da piše tekstove za različite izvođače, najviše za one za koje je tata komponovao, da bi tokom osamdesetih napisala neke od legendarnih pesama jugoslovenske pop muzike, za najveće zvezde kao što su Zdravko Čolić, Zlatko Pejaković, Neda Ukraden, Davorin Popović, Kemal Monteno, Dragan Stojnić, Bisera Veletanlić i Radmila Karaklajić. Kada sam pitala tatu kako je počela da piše, rekao mi je da je stalno nešto pisala i kada mu je jednom prilikom pokazala neki tekst, zamolio ju je da napiše i njemu za određenog izvođača. Tako je počela i nikada nije prestala, bilo da su u pitanju radio drame, u periodu kada je radila na Radio Beogradu, TV serije ili tekstovi za popularnu muziku - rekla je jednom Aleksandra.

 

- Bila je izuzetno oštroumna i opasna kad joj se neko zameri. Crvene kose, markantnih crta lica i uvek sređena, po poslednjoj modi. Imala je stila i znala je da nosi sebe, svoju lepotu i svoje srce. Mene je zvala moje med i mleko, a podjednako je volela svu svoju decu. Borila se za nas od samog starta, sećam se da je vežbala solfeđo i diktate sa mnom, iako nije znala note. Vodila nas je na koncerte, u bioskop, na izlete i putovanja. Želela je da Kristina i ja uspemo u svojim karijerama. Volela je strasno, puno, do kraja, i bila tu za sve ljude kada im je bila potrebna. Do poslednjeg trenutka je bila dama i svi koji su je poznavali i voleli, nikada je nisu i neće zaboraviti - zaključila je ona za kraj.

 

 

makonda-tracker