nikada nije odustala

Gde je danas čuvena Štefica Cvek? Snimila je najpoznatiju erotsku scenu u bivšoj Jugoslaviji dok ju je bolest lomila

0

Poznatu hrvatsku glumicu od malih nogu pratile su nesreće, koje su učinile da dobije tešku bolest od koje će patiti do kraja života 

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Hrvatska glumica Vitomira Lončar, poznata po ulozi Štefice Cvek iz filma "U raljama života" u kojem je igrala sa našim čuvenim glumcem Batom Živojinovićem.

 

Njen život bio je težak, a od detinjstva su joj se dešavale neobične stvari i nesreće zbog kojih je kasnije dobila epilepsiju.

 

 

Naime, kao dete je bila vrlo nestašna, a energiju je trošila jurcajući između kuća, trčeći i pentrajući se po drveću. Do razvoja epilepsije dovele su je brojni udarci u glavu, a bolest je kulminirala u periodu puberteta.

 

- Između 13. i 15. godine dogodilo mi se nekoliko nesrećnih slučajeva prilikom kojih sam dobila udarce u glavu. Na skijanju sam se u velikoj brzini zaletela u kuću, slomila ruke i dobila potres mozga. Za vreme predstave "Na vetru svirala" u PIK-u palo mi je na glavu gvozdeno koplje i ponovno sam dobila potres mozga. U to sam vreme u gimnaziji igrala i košarku (još se nije znalo da ću ostati niža od 160 cm!) i na Evropskom prvenstvu, gde sam igrala u ekipi IV gimnazije, za vreme utakmice dobila sam snažan udarac u glavu i - ponovno završila u bolnici. Tada su počele teške glavobolje, pretrage i lečenje, početak uzimanja terapije. Roditeji mi nisu rekli kakve lekove uzimam i koja mi je dijagnoza. Tek kad sam odrasla sam iz dokumentacije zaključila da su to bili antiepileptici. U mojoj porodici se o tome naprosto - nije razgovaralo - rekla je za Lončareva za hrvatske medije. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vitomira Loncar (@vitajana)

 

Bolest je vremenom sve više napredovala, a u potpunosti je promenila i njen profesionalni put i karijeru. 

 

- Bila sam pod kontrolom sve do svoje tridesete godine, kad mi je pao luster na glavu. Ponovno sam se zakrpila do 2003. ali tada se dogodio rez i više nisam mogla podneti promene svetla, rasvetu u pozirištu. Tada sam imala dva napada na pozornici i shvatila sam da moram krenuti negde drugde. Bilo je to teško razdoblje, imala sam 44 godine i komisija me je penzionisala, a ja nisam bila spremna da postanem penzionerka. Dve godine sam se tražila, borila sam se s depresijom i samom sobom. Godinu dana sam se pripremala, da bih mogla pripremiti svoj mozak za učenje. Upisala sam doktorat i doktorirala prva u generaciji u Zagrebu. Ja sam prvi Bolonjac na našem odseku koji je doktorirao -  ispričala je jednom prilikom.

 

 

Vitomira je davala intervjue za hrvatske medije, ali je jedno pitanje godinama ignorisala. Naime, nekadašnja glumica nije govorila o ulozi koja ju je proslavila i legendarnim kadrovima sa Batom Živojinovićem. Ona je samo spomenula scenu u kojoj joj Bata govori "Sad ću da te karam" i napomenula da su tu scenu snimali dva dana, a da su se posle toga sretali, ali da se ni tada, ni posle toga nisu družili ili sedeli negde zajedno.

 

Lončareva je izjavila da joj nije jasno zašto se svi osvrću samo na tu scenu, da je ona ponosna i da joj je drago što je snimila Šteficu Cvek sa Grlićem.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vitomira Loncar (@vitajana)

 

Navela je da ju je to proslavilo, ali i da je toliko toga uradila, a da se pamti samo ta scena.

 

- Zaista mi je čudno što me, kad god je nešto s Batom, ljudi zovu i pitaju za mišljenje o njemu. Mi smo snimali tu scenu dva dana. Tokom festivala na kojima je film gostovao, sretali smo se, ali ni tada i nikada posle se nismo družili, sedeli negde zajedno. Naprotiv, svako bi bio za svojim stolom. Baš me briga za Batu Živojinovića, kao što je, verujem, i njega briga za mene - u dahu je izgovorila Vitomira Lončar.

 

Vitomira danas ima 63 godina i iako joj životnije bio bajka ona se i dalje bori, a danas živi u Kini sa svojim suprugom. Trudi se da uživa u svakom trenutku, a sudeći po njenim fotografijama na društvenim mrežama nekadašnja glumica često putuje što je čini izuzetno ispunjenom i srećnom.

 

 

 

 

 

makonda-tracker