inspiracija

Omaž kreatorki Koko Šanel kod nas: Premijera predstave "Mala crna haljina"

1

Dve glumice - Rada Đuričin i Vjera Mujović oživljavaju detinjstvo, ljubavi, borbu, čežnje i stremljenja kompleksne ličnosti kakva je bila Šanel.

foto: Milan Tvrdišić
foto: Milan Tvrdišić

Nova predstava "Mala crna haljina", inspirisana slavnom kreatorkom Koko Šanel, održaće se 30. juna i 1. jula u "Domu Jevrema Grujića".

 

Lik Koko Šanel predstavljen je kao dvostruk: baš kao što je logo njenog brenda sastavljen od jednog pravilnog i jednog naopakog latiničnog slova C, koja se ukrštaju. Okosnicu ove drame predstavlja suočavanje čoveka sa samim sobom, sa prošlošću, istinom i lažima, sa onim što mislimo da je istina, suočavanje sa beskrajnom usamljenošću i izgubljenom ljubavlju.

 

Mala crna haljina
Mala crna haljinafoto: Milan Tvrdišić

U vreme velikih svetskih previranja, ratova, revolucija, borbi za socijalnu jednakost, Šanel je oslobodila ženu korseta, skratila haljine i visoke potpetice - da bi žena mogla da radi i odlučuje o svojoj sudbini.

 

Ovo je komad i o usamljenosti i večnom traganju za ljubavlju.

 

Autor ove drame je Vjera Mujović, u režiji Nataše Radulović. Za kostime je zadužen Igor Todorović, scenografiju Aleksandar Veljanović, muziku Rade Radivojević, dizajn zvuka Zoran Jerković, šminku "Akademija Pjuriti", a fotografiju Milan Tvrdišić. Koko Šanel igraju: Rada Đuričin i Vjera Mujović.

 

Mala crna haljina
Mala crna haljinafoto: Milan Tvrdišić

O Koko Šanel se puno zna, ali njen život i dan danas ne prestaje da intrigira javnost. O njoj je napravljeno šest igranih filmova, nebrojeno mjuzikala i predstava u svetu, balet u Salcburgu, monodrama Vasiljeva u Moskvi… Kod nas, do sada, niko se nije bavio likom Koko Šanel. Predstava "Mala crna haljina" je omaž Koko Šanel.

 

Vjera Mujović
Vjera Mujovićfoto: Milan Tvrdišić

Premijerne predstave održaće se 30. juna i 1. jula u prvom privatnom muzeju u Srbiji, "Domu Jevrema Grujića". Svakoj predstavi će moći da prisustvuje samo po 35 gostiju koji će, na kraju predstave, uz čašu pića moći da uživaju u ovoj istorijskoj kući. Prostor muzeja s kraja 19. veka, dočaraće ambijent pariskog hotela Ric, u kome je heroina naše drame živela i umrla. Izbor ovog prostora ima za cilj i da gledalac doživi intimni svet Koko Šanel kao aktivan učesnik, a ne samo posmatrač.

 

Iako se bavi francuskom legendom i francuskim duhom, predstava slavi srpsku kreativnost i zanate. U predstavi neće biti kopija kostima Šanel, već ih je kreirao Igor Todorović, inspirisan modelima i duhom Koko Šanel. Autentičnu muziku komponovao je kompozitor Rade Radivojević. Šeširi, rukavice i cipele su, takođe, izrađeni u Srbiji – šeširi Ercegovac i Evica Milovanov.

 

U "Domu Jevrema Grujića", predstava "Mala crna haljina", sledeće pozorišne sezone, biće odigrana još deset puta, a imaće svoj život i na gostovanjima u Srbiji i u inostranstvu.

 

 

makonda-tracker