iskrena je

Majka Olga nije doživela da je vidi kao PROSLAVLJENU glumicu: Mira Banjac o životu i karijeri dugoj 70 godina

0

Dramska umetnica ističe da joj je posao najveća motivacija, a bez glume ne bi mogla da se oseća ispunjeno.

foto: Damir Dervišagić
foto: Damir Dervišagić

Proslavljena srpska glumica Mira Banjac pre nekoliko dana proslavila je 92. rođendan, a tom brojkom postala je i najstarija aktivna glumica u regionu.

 

Ovim povodom dramska umetnica govorila je o svojom višedecenijskoj karijeri i odrastanju.

 

Radim 70 godina neprekidno i nikad mi nije dosta. Nije pitanje pravljenja karijere više, karijera je gotova, kolika je tolika je, nije u pitanju ni para, jer novaca nema. Živim da bih radila i radim da bih živela. Ne mogu bez svoje glumačke porodice i jedino se tu osećam dobro.

 

Iako je za detinjstvo vežu i lepe uspomene, to vreme nije bilo bezbrižno je su se vodili ratovi, a budućnost je bila neizvesna.

 

U detinjstvo se nikada ne bih vraćala. To je bilo ratno vreme, nemirno vreme, nisam bila ni dete, ni devojka, bila sam jedna stvar. Prošla sam kroz tu oluju i sada shvatam da je to možda i dobro. Nas niko nije čuvao pod staklenim zvonom, bilo kiša, bilo sneg, mi smo uvek radili. ― dodaje Mira.

 

Mira Banjac
foto: printscreen pink tv

Majčinska figura joj je u životu bila od velikog značaja, ali majka Olga nije dočekala da glumicu gleda u ulogama koje su je proslavile.

 

Moja majka Olga je obožavala pozorište, ona mi je bila najveći oslonac. Obožavala je Miru Stupicu i ona je bila taj motor koji je verovao u mene. Nažalost nije doživela da me vidi kao ozbiljnu glumicu, umrla je u 52. godini, a ja sam tada bila mali crvić u pozorištu. Bilo mi je vrlo teško kada sam ostala bez tog oslonca, ali sam imala misao u glavi kada su me pitali šta ću ja sada, a ja sam sama sebi odgovorila ''Mene će čuvati glumci'', to je takvo okruženje za poželeti. ― priznaje Banjčeva.

 

S godinama je spoznala istinsku svrhu života i na koji način treba prihvatiti proces starenja.

 

Starost se mora poštovati, morate se prepoznati sa svojom starošću i znati da su to te godine. Velika Isidora Sekulić je rekla divnu stvar za ovakve godine ''Treba biti spreman i polagano se čistiti iznutra'', ovo je taj trenutak u kom ste me zatekli. Sve mi je zanimljivo. Nažalost sada sahranjujemo toliko mladih glumaca, to je toliko bolno za mene i teško mi pada. ― završava Mira za "Premijera vikend specijal."

 

 

 

makonda-tracker