živa legenda

Mira Banjac slavi 92. rođendan: Njen život obeležili su sin, maestralna karijera i brak sa inženjerom

0

Proslavljena dramska umetnica i danas uživa veliko poštovanje i ljubav od strane publika, a to joj neizmerno znači.

foto: Damir Dervišagić
foto: Damir Dervišagić

Legendarna glumica domaće kinematografije Mira Banjac danas proslavlja 92. rođendan u krugu najbližih, a njene želje uvek su bile skromne, realistične i nadahnute mudrošću.

 

Dramska umetnica je pored koleginice Branke Veselinović najstarija aktivna glumica koja ne odustaje od novih uloga i kontakta sa publikom.

 

Mira je rođena 1929. godine u Erdeviku, a detinjstvo je provela u Vojvodini koja i danas za nju ima posebnu draž.

 

Otac Teodor bio je potomak doseljenika iz Amerike, a majka Olga devojka iz poštene porodice sa ravnice, ali u vreme kada su se upoznavali ona nije govorila engleski jezik. Mirina baka dovela je sina u našu zemlju kako bi ga oženila za pristojnu i čednu devojku.

 

Kada je Banjčeva imala četiri godine, otac Teodor vratio se u Detroit, a njoj i majci poslao je karte kako bi mu se pridružile u obećanoj zemlji, ali one to nikada nisu uradile. Mira je odrasla sa bakom i dekom sa majčine strane usled nepovoljnih životnih situacija i razmirica u porodici, a Olga ju je neretko posećivala.

 

Iako nije imala topao dom i sigurnost, još kao devojčica išla je ka svojim snovima, a odmalena je pokazivala darovitost kada su umetnost, scena i gluma bili u pitanju, a to su uviđala i deca iz škole jer je čudnovata Mira neretko dolazila maskirana u školu, izvodila je skečeve i imitirala "ludu Ofeliju" sa kukuruzom i svilom u kosi.

 

Banjčeva je bila u prvog generaciji studenata koji su završili Državnu glumačku školu u Novom Sadu 1950. godine, u klasi profesora Jurija Rakitina.

 

Mira Banjac
foto: Zorana Jevtić

Svojim besprekornim talentom plenila je gde god bi se pojavila, te je odmah dobila angažovanje na nekoliko scena u Vojvodini, a najduže se zadržala u Narodnom pozorištu u Novom Sadu.

 

Filmska glumica postala je sredinom šezdesetih godina, kada je 1964. dobila rolu u ostvarenju "Boj na Kosovu", gde je igrala u kadru sa Mijom Aleksićem, Oliverom Marković, Darom Čalenić.

 

Miru je publika zavolela u vanvremenskim filmovima "Čuvar plaže u zimskom periodu", "Lov u mutnom", "Balkanski špijun", "Valjivo leto 68.", "Lepota poroka", "Sećaš li se Doli Bel", "Jagode u grlu", "Majstori, majstori".

 

Od davne 1970. godine članica je Ateljea 212, a tokom života dobila je na desetina odlikovanja, poput Zlatne arene, Zlatnog ćurana, Nušićeve nagrade, Dobričinog prstena, Sterijine nagrade, Velike povelje...

 

Glumica je veoma retko tokom javnih istupanja govorila o svom privatnom životu, a kada bi to i učinila nekoliko rečenica bi bile posvećene  nasledniku Branislavu, kojeg je dobila tokom petogodišnjeg braka sa inženjerom šumarstva Andrejem Jovanovićem.

 

Mira danas živi u Novom Sadu sa naslednikom, a publika će uskoro imati prilike da je gleda u filmovima "Bilo jednom u Srbiji" i "Nije loše biti čovek".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker