PUNI 66 GODINA

Ulogom Lune u filmu "Miris dunja" osvojila je publiku širom Juge: Ljiljana Blagojević kao sinonim za sirovu DAROVITOST

0

Davne 1982. godine snimljeno je čuveno ostvarenje pod palicom Mirze Idrizovića, a glumica je svojim talentom dala posebnu čar.

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Neposredna, autoritativna, talentovana, a pomalo i mistična dramska umetnica Ljiljana Blagojević decenijama publici širom regiona donosi maestralnu moć transformacije, nesvakidašnji scenski pokret i izražajnost koja se posebno ističe na daskama koje život znače.

 

Rođena Zemunka danas proslavlja 66. rođendan u krugu porodice i unuka Mione i Anike koje su je obradovale posebnom literaturom "Raj na drugom ćošku" pisca Marija Vargasa Ljosa.

 

Kada bismo u nekoliko rečenica hteli da sumiramo brilijantnu karijeru ove vanserijske umetnice, sigurno bismo spomenuli ostvarenje "Sećaš li se Doli Bel" Emira Kusturice koje je Ljiljanu uvelo u svet ozbiljnih kinematografskih dela i navelo da imaginarni lik izvede sa istinskom emocijom i patnjom, ali i jugoslovenski film "Miris dunja" koji je 1982. godine publiku zadržao pored malih ekrana.

 

U ovom ostvarenju inspirativna glumica tumačila je lik jevrejke Lune u koju se zaljubljuje sarajevski čovek od uticaja, a taj sudbonosni susret uzrokuje njegovu smrt. 

 

Ljiljanin partner u ovom filmu bio je čuveni Mustafa Nadarević koji je svojom neponovljivom energijom svaki kadar činio neuporedivno lakšim i sveobuhvatnim.

 

Osamdesetih godinama Blagojevićeva je bila muza mnogih filmskih režisera i čelnika, upravo zbog sirove lepote, ženstvenosti i ljupkosti koja je isijavala pri svakom pokretu.

 

1 / 3 Foto: Youtube Printscreen

 

Na velikoj sceni davne 1996. godine postala je prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu, a tokom karijere ponela je prestižna odlikovanja poput "Nagrade Žanka Stokić", "Carica Teodora", "Zlatna antena", "Nagrade Joakim Vujić".

 

Ljiljana je godinama u braku sa dramskim piscem i rediteljem Sinišom Kovačevićem sa kojim je dobila naslednicu Kalinu, a ova darovita mlada dama nastavila je roditeljskim stopama.

 

Kao pravi tandem supružnici su osnovali producentsku kuću pod nazivom "AVE Serbia", a glumica se oprobala i kao stvaralac filmova "Sinovci", "Maša", ali tv formata "Gorki plodovi".

 

 

 

 

 

makonda-tracker