tužna sudbina

Dočekao me je OČINSKOM toplinom, bio je riznica znanja: Iskra Brajović se oprostila od glumca Radovana Miljanića

0

Poznati umetnik preminuo je u 69. godini nakon teške bolesti, a kolege s ponosom govore o njegovom talentu.

foto: Instagram Printscreen
foto: Instagram Printscreen

Vest da nas je iznenada napustio poznati srpski glumac Radovan Miljanić u 69. godini rastužila je publiku, kolege i prijatelje, a glumica Iskra Brajović posebno je potresena jer su zajedno bili deo predstave u Narodnom pozorištu u Beogradu, u kojem je talentovani umetnik proveo decenije.

 

"Za dva dana je trebalo da igramo predstavu. Rade je bio na oko skroman i povučen, a iznutra riznica znanja, zanimljivih priča, a pre svega talenta. Godine 2014. sam prvi put zaigrala glavnu ulogu u Nušićevoj "Opasnoj igri", i tu me je dočekao sa očinskom toplinom, davao iskrene i precizne savete.. Pošto njega u toj predstavi ima manje nego mene, uvek bih, dok igram, opazila u džepu scene njegovu figuru u mint zelenom odelu od lana kako pažljivo posmatra šta kolega Prljeta i ja radimo na sceni. I nikada nismo dobili komentar kao vetar u leđa za sledeću scenu. Uglavnom bi to bila pohvala, ali čak i kad nešto opadne onaj tonus u igri komedije, koji je toliko važan, rekao bi "vrati onu radost" i to je zapravo toliko tačna indikacija, jer bez radosti igre nema scene ni predstave. Privatno je bio duhovit, emotivan, posvećen tata, ljubitelj poezije. Nadala sam se da ćemo na proleće slaviti stotu Opasnu igru, i, iako je dragi Bora Nenić već jednom spasao predstavu kada Radetu ne bude bilo dobro pre dve godine , ne mogu da zamislim Opasnu igru bez Radetove pojave i glasa" - istakla je Iskra za Kurir.

 

 

Radovan je glumu diplomirao 1979. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, te je bio deo klase profesora Predraga Bajčetića. Diplomska predstava bila je monodrama "Priče kneza Miškina" po delu "Idot" koju je napisao Dostojevski.

 

Publika ga je upoznala u ostvarenjima "Sinovi", "Direktan prenos", "Čavka", "Bolji život", "Šesto čulo", "Tajne vinove loze".

 

Miljanić je bio najbolji prijatelj glumca Borisa Komnenića sa kojim je na daskama koje život znače proveo decenije.

 

 

 

 

 

makonda-tracker