životna priča

Sloboda Mićalović proslavlja 40. rođendan: Glumica je godinama u skladnom BRAKU, a talenat je nasledila od oca DRAGANA

2

Šarmantna Leskovčanka iz prvog puta je uspela da upiše glumu na Fakultetu dramskih umetnosti, a do danas publici dokazuje svoju profesionalizam i unikatnost.

foto: Nemanja Nikolić
foto: Nemanja Nikolić

Jedna od najzapaženijih glumica domaće kinematografije - Sloboda Mićalović, svojom izraženom harizmom, višegodišnjim radom na dijalektu, usvajanju novih žanrova i sirovim talentom, izborila se za status istaknute dramske umetnice koja svaku rolu načini vanvremenskom, inspirativnom i profesionalno danahnutom.

 

Mićalovića je rođena na današnji dan 1981. godine u Leskovcu, a odrasla je sa ocem Draganom, majkom Milicom, i dve sestre Mirjanom i Draganom.

 

Odmalena je bila stalni posetilac Narodnog pozorišta u svom rodnom gradu, gde je njen otac uživao ugled uvaženog glumca i umetnika. 

 

Sloboda i mlađa sestra Dragana nasledile su dar za scenu i interakciju sa publikom, te im nije trebalo mnogo vreme da shvate koja profesija će ih pratiti tokom života.

 

Mićalovićeva je nakon srednje muzičke škole, uspela da upiše Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi čuvenog Predraga Bajčetića.

 

Već na trećoj godini studija, izdvojila se talentom i marljivošću, a uspela je i da savlada sprski, književni jezik, te je dobila ulogu u predstavi "Koštana", koju je režirao eminenti Jug Radivojević.

 

Sloboda Mićalović
foto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages

Nakon ovog nemerljivog iskustva, zapazio ju je i filmski reditelj Zdravko Šotra, te je nakon otvarenja "Klasa 22", dobila ulogu u čuvenom filmu "Zona Zamfirova" koja je obeležila početak profesionalne karijere.

 

Publika ju je zavolela u kinematografskim delima "Pljačka Trećeg rajha", "Kraljevina Srbija", "Ko čega dočeka", "Na mlečnom putu",  ali i tv ostvarenjima "Mješoviti brak", "Ranjeni orao", "Jagodići".

 

Dobitnica je mnogobrojnih nagrada, ali ona koju neretko ističe jeste odlikovanje FIPRESCI - za najbolju žensku ulogu u filmu "Na mlečnom putu", koje dodeljuje međunarodna federacija, sastavljena od nacionalnih organizacija filmskih kritičara.

 

Sloboda je 2012. godine postala stalna članica Narodnog pozorišta u Beogradu, a danas može da se pohvali i statusom predavača u privatnoj školi glume "Prvi koraci."

 

Već trinaest godina je u skladnom braku sa kolegom Vojinom Ćetkovićem, sa kojim je dobila bliznakinje Veru i Nadu, ali naslednice veoma retko imaju prilike da se prikažu široj javnosti.

 

Sloboda Mićalović, Vojin Ćetković
foto: Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

 

 

 

 

 

makonda-tracker