čestitke STIŽU

Slavni glumac danas slavi 75. rođendan: Šerbedžija je svojim DAROM osvojio SVET, a supruga Lenka mu je najveća podrška

1

Jedan je od retkih koji je preko okeana odigrao zapažene uloge.

foto: Ana Paunković
foto: Ana Paunković

Jedan od najzapaženijih glumaca i interpretatora stare Jugoslavije, Rade Šerbedžija danas proslava 75. rođendan u krugu porodice.

 

Rođen je u mestu Bunić, u blizini Titove Korenice u Hrvatskoj, od majke Stane i oca Danila.

 

Šerbedžija je sa porodicom odrastao u Slavoniji, a nakon gimnazije, upisao je "Akademiju za pozorište, film i televiziju" u Zagrebu, na kojoj je u roku diplomirao.

 

Tokom umetničkog doprinosa i karijere višestruko je nagrađivan, tri puta na Sterjinom pozorju, a Zlatna arena u Puli mu je jedna od najdražih nagrada.

 

Rade Šerbedžija
foto: Dragana Udovičić

Ulogama "Prosjaci i sinovi", "Gravitacija i fantastična mladost činovnika Borisa Horvata", "Prikupljanje hrabrosti"; "Užička republika", postao je prepoznatljv čitavom regionu, a kasnije i po zbirkama pesama "Promenljivi" i "Crno, crveno".

 

Pre tri decenije poželeo je da napusti granice Balkana, te se otisnuo preko okeana u Ameriku, gde je uspeo da ostvari svoje umetničke zamisli, te je zaigrao u ostvarenjima " Svemirski kauboji", "Nemoguća misija 2", "Moćni Džo Jang".

 

Rade je u dugogodišnjem braku sa suprugom Lenkom Udovički, sa kojom je dobio tri ćerke - Ninu, Milicu Almu i Vanju, a iz prvog braka ima naslednicu Luciju i sina Danila.

 

Šerbedžija je ovog meseca održao koncert u Botaničkoj bašti sa svojim bednom "Zapadni kolodvor".

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker