neverovatan život

UPOZNAO JE PRISILU KAD JE IMALA 14 GODINA, ZETOVI SU BILI OPSEDNUTI NJIME: 20 stvari koje niste znali o kralju rokenrola

0

Pre tačno 44 godine održao je svoj poslednji koncert.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Elvis Aron Prisli rođen je 8. januara 1935. godine u Tupelu u Misisipiju. Bio američki muzičar, „kralj roka”, izuzetno popularan pedesetih i šezdesetih godina 20. veka. Prodao je više od 150 miliona ploča i igrao u 33 filma.

 

PROČITAJTE JOŠ I:

DALEKO JE OD ONE LEPOTICE IZ ŠEZDESETIH: Supruga Elvisa Prislija NEPREPOZNATLJIVA nakon brojnih estetskih zahvata

 

Sa 13 godina se sa porodicom preselio u Memfis, Tenesi. Svoju muzičku karijeru je počeo kada je vlasnik „Sun Records”-a Sem Filips, željan da širem auditorijumu približi zvuk Afro-američke muzike, video u Elvisu potencijal da to ostvari. U pratnji gitariste Skotija Mura i basiste Bila Bleka, Elvis je jedan od začetnika rokabilija, ubrzanog spoja kantrija i R&B-a. RCA Victor je sa njim potpisala ugovor po kome će pukovnik Tom Parker biti njegov menadžer sledeće dve decenije. Njegov prvi singl za tu izdavačku kuću, „Heartbreak Hotel” izašao je u januaru 1956. i odmah je postao hit broj jedan. Postao je vodeća figura novog rokenrol zvuka sa više javnih pojava na televiziji i velikih hitova. Njegov način izvođenja i energični pokreti učinili su ga jednim od najpopularnijih izvođača, ali i najkontroverznijih.

 

1 / 5 Foto: Sunset Box Profimedia

 

Umro je 16. avgusta 1977. od posledica srčanog udara.

 

Povodom obeležavanja datuma kada je poslednji koncert održao 26. juna 1977. godine u Indijanpolisu, donosimo nekoliko zanimljivosti koje se tiču “kralja rokenrola”.

 

1. Elvisova slavna crna kosa je bila obojena – njena prirodna boja je bila smeđa.

 

2. Prvu gitaru je dobio kada je imao samo 11 godina. Želeo je bicikl, ali ga je majka ubedila da ipak odabere gitaru.

 

3. Lokalna radio-emisija je 1947. godine dala šansu mladom Elvisu (tada je imao 12 godina) da peva uživo u programu, ali je on bio previše stidljiv da prihvati ponudu.

 

4. Sa 18 godina, platio je četiri dolara da snimi svoju prvu pesmu, kao rođendanski poklon za majku.

 

5. Otišao je na audiciju za gospel kvartet pod imenom The Songfellows 1954. godine. Odbili su ga.

 

6. Iste godine, lokalni radio di džej je puštao Elvisovu verziju pesme “That's All Right”. Tog dana je pustio pesmu 13 puta, ali je imao problema da ubedi svoje slušaoce da je Elvis belac.

 

7. Hit koji je zaslužan za njegov proboj je bio “Heartbreak Hotel”, koji je objavljen 1956. godine, a pesma je bila inspirisana novinskim člankom o lokalnom samoubistvu.

 

8. Kada je nastupao na TV-u 1956. godine, voditelj je savetovao Elvisu da nastupi bez svoje gitare, navodno govoreći: “Neka te vide, sine”. Elvis je umesto toga vrteo kukovima, što je izazivalo bes u Sjedinjenim Američkim Državama, a već za nekoliko dana je dobio nadimak Elvis The Pelvis.

 

9. Sudija sa Floride je Elvisa nazvao “divljakom” iste te godine, jer je rekao da njegova muzika “podriva omladinu”. Kasnije mu je bilo zabranjeno da vrti telom na svirkama, tako da je umesto njega vrteo prstom u znak protesta.

 

10. Odsvirao je samo pet koncerata izvan SAD, i to sve od njih tokom trodnevne turneje po Kanadi 1957. godine. Mnogi veruju da je razlog zbog kog nikada više nije putovao u inostranstvo bio njegov dugogodišnji menadžer, pukovnik Tom Parker, ilegalni imigrant iz Holandije, koji bi bio deportovan te se prijavio za pasoš SAD.

 

11. Filmsku karijeru započeo je vesternom “Voli me nežno” 1956. godine. Drugi film, pod imenom “Loving You”, uključivao je i njegove roditelje kao članove publike. Nakon smrti njegove majke 1957. godine, nikada ga više nije pogledao. U svojoj karijeri snimio je ukupno 31 film.

 

12. Elvis je otišao na služenje vojnog roka u decembru 1957. godine, što je uključivalo mesečnu platu od 78 dolara. Tokom dvogodišnje aktivne dužnosti u vojsci nije mogao da pristupi svojim prihodima od muzike, koji su tada iznosili čak 400.000 dolara.

 

13. Dok je služio u inostranstvu, tačnije u Nemačkoj, tokom 1959. godine, Elvis, koji tada imao 24 godine, upoznao je svoju buduću suprugu, 14-godišnju Prisilu Bolije. Oženio je osam godina kasnije.

 

14. Elvisov hit “It's Now Or Never” iz 1960. godine je inspirisao zatvorenika koji ga je čuo na zakletvu da će započeti muzičku karijeru nakon što odsluži kaznu. Umetnik Beri Vajt je tada služio kaznu zatvora u trajanju od četiri meseca zbog krađe guma.

 

15. Jedino dete Elvisa i Prisile, ćerka Liza Meri Prisli, rođena je 1968. godine. Liza Meri je kasnije bila udata za Majkla Džeksona i glumca Nikolasa Kejdža– obojicu opsednutih Elvisom. Kejdž je, navodno, jedina osoba van najužeg kruga porodice Prisli koja je ikada videla Elvisovu spavaću sobu u Grejslendu.

 

16. Elvisova popularnost izbledela je šezdesetih godina sa popularnošću grupama: Bitlsi, Rolingstonsi i drugih. Uspešno je ponovo pokrenuo karijeru specijalnim televizijskim programom iz 1968. godine, a odlučio se na to zato što je prošao ulicom u Los Anđelesu i niko ga nije prepoznao, niti mu prišao.

 

17. Želeo je da pretuče Džona Lenona zbog njegovih antiratnih stavova. Sa druge strane, Džon je praktično obožavao Elvisa i čak pokušavao da se oblači kao on.

 

18. Bio je rođak bivših američkih predsednika Abrahama Linkolna i Džimija Kartera.

 

19. Snimio je više od 600 pesama, ali nijednu nije on napisao.

 

20. Elvis je bio veoma dobar prijatelj sa Džonijem Kešom i njih dvojica su često imali običaj da imitiraju jedan drugog.

 

 

makonda-tracker