naboj emocija

ŽIVELA JE BEZ STEGA, ĆERKU JE DALA U DOM, A ONDA ZAVRŠILA U KOLICIMA: Životna priča Džoni Mičel ostavlja bez reči!

1

Džoan se rodila 7. novembra u provincijskom Fort Maklaudu u Alberti. Majka Mirtl bila je učiteljica pa domaćica, otac Bil vojnik, kasnije vlasnik radnje s mešovitom robom.

Džoad Anderson
foto: Profimedia

Posle te turneje snimila je album “Hejira”, pun kokainske energije, pa onda krenula sve više prema džezu s “Don Juan’s Reckless Daughter” i saradnjom s Čarlsom Mingusom, koju je takođe obeležila bolest, ali njegova: legendarni džez basista bolovao je od amiotriofične lateralne skleroze ili Lu Gerigove bolesti, i umro je pre nego što je izašao album “Mingus”.

 

Od Dona Alijasa, svirača na udaraljkama, trpela je fizičko zlostavljanje, a ipak je s njim izdržala četiri godine, a 1982. udala se za 25-godišnjeg basistu i tonca Larija Klajna. Iako je s njim bila u braku 12 godina, u biografiji ga naziva “naduvanim patuljkom”. Uverena da je neplodna, s Klajnom je ostala u drugom stanju, ali nije htela da se odrekne ni cigareta, ni kafa, ni kokaina, pa je doživela spontani pobačaj i izgubila dete.

 

Cigarete su joj uništile i glas raspona tri oktave, koji je od grlenog tenora dosezao do kristalnog soprana. Kad je 2000. snimala album “Both Sides Now”, članovi Londonskog simfonijskog orkestra rasplakali su se dok su je pratili, možda oplakujući taj nekad čudesni glas kojeg više nema.

 

Nakon poslednjeg albuma Džoni se povukla, posvetila se uglavnom svojoj prvoj ljubavi, slikanju, borbi s nesanicom, od koje pati godinama, i drugim boljkama koje je nisu napuštale. Pre pet godina našli su je na kuhinjskom podu u nesvesti: dijagnostikovana joj je aneurizma mozga i završila je na hitnoj operaciji. Davali su joj male izglede za oporavak, ali Džoni je opet preživela. Izgleda da joj je sudbina još jednom uslišila molitvu.

 

Dvaput izgubljena kćerka

 

Malena Keli, koju je Džoni dala na usvajanje nedugo nakon što ju je rodila, odrasla je kao Kiloren Gib u dobrostojećoj porodici u Torontu, studirala je na Harvardu i radila kao manekenka. Premda je od biološke majke nasledila visoke jagodice i sklonost cigaretama, nije znala za nju sve dok je nije potražila kad je i sama s 27 godina ostala u drugom stanju.


Džoni i Kiloren napokon su se srele 1997. i mediji su poludeli intervjuišući sve živo, od usvojitelja pa sve do Džoninih već ostarelih roditelja. Ubrzo je na videlo izašlo da stanje nije baš idilično: majka i kćerka, obe tvrdoglave, glasno su se sukobljavale, a Kiloren se tako žučno svađala s tadašnjim dečkom, s kojim je u međuvremeno dobila još jedno dete, da je morala da interveniše policija. U opštem cirkusu Džoni i Kiloren su 2001. prekinule sve veze. No, možda nije sve izgubljeno jer je nekoliko godina kasnije Mičel izjavila kako uživa kao baka dvoje unučadi.

 

Ludače iz kanadske provincije

 

Margaret Atvud, autorka ‘Sluškinjine priče’, i Džoni Mičel istovremeno su dobile zvezde na kanadskoj Stazi slavnih u Torontu 2001. Šest godina kasnije Džoni su primili u Dvoranu slavnih kanadskih kantautora, a govor njoj u čast držala je Margaret, koja je naglasila kako su njih dve imale vrlo slična detinjstva.

 

– Ne brinite se, ja neću pevati – rekla je Atvud – ali Džoni Mičel i ja imamo mnogo toga zajedničkog, premda sam ja starija, a ona ima svetliju kosu. Obe pripadamo generaciji kanadskih ludača. U ranim šesdesetima, kad je Kanada bila samo prazno mesto na kulturnoj geografskoj karti, ako biste rekli: ‘Ja sam spisateljica’ ili ‘Hej, ja sam Džoni Mičel i postaću svetski slavna muzičarka’, ostali bi vam odmah odvratili: ‘Ma ti si luda!’ A to ste još morali pomnožiti s deset ukoliko ste bili iz provincije. Ali Džoni je ipak postigla upravo to.

 

Muzička scena u Lorel kanjonu

 

Scena u Lorel kanjonu začeta je kad se krajem šezdesetih u njega doselio Frenk Zapa. Džim Morison iz Dorsa navodno je tu napisao ‘Love Street’. Mišel i Džon Filips živeli su tamo 1965. kad je njihov bend Mamas and Papas bio na vrhuncu. Dejvid Krozbi, Stiven Stils, Grejam Neš i Nil Jang u tom kraju su stvorili bend, a u njemu su stanovali i Linda Ronstat i Kerol King, Džejms Tejlor i Džekson Brauni. Džoni Mičel kupila je tu za 36 hiljada dolara kuću s pogledom na Zapin vrt.

 

"Kad mi je majka došla u posetu, tri gole devojke plutale su na splavu po jezeru koje se nalazilo u vrtu. Mama je bila užasnuta – seća se Džoni, koja pamti kako je u tom kraju posle podne vladala kakofonija bendova na probama, a noću se nije čulo ništa osim mačaka i ptica rugalica, i mirisalo je na eukaliptus."

 

 

 

 

 

makonda-tracker