pretrpela veliki stres

NAKON TOG DOGAĐAJA OSEDELA JE ZA SAMO DVA MINUTA: Potresni detalji iz života naše glumice o kojima je RETKO GOVORILA

0

Mnogo pre nego što je postala jedna od najvećih diva jugoslovenskog glumišta, legendarna umetnica suočila se s neverovatnim strahom...

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen


Dvanaestog februara 1994. godine preminula je jugoslovenska filmska i pozorišna glumica jevrejskog porekla Rahela Ferari.

 

I dok se i danas pamte njene bravurozne uloge u filmovima Davitelj protiv davitelja, Tesna koža ili seriji Grlom u jagode malo ljudi zna za tugu koju je ova glumica nosila u sebi celog svog života.

 

Za beogradske Jevreje Drugi svetski rat bio je strašan još od prvih dana nemačke okupacije. Kretanje im je bilo ograničeno, morali su da nose žute trake oko ruke, a nije mnogo prošlo pre nego što su počele i deportacije. Oni koji su pokušali da izbegnu takvu sudbinu pokušali su da se sakriju.

 

Jedna od njih bila je i kasnije velika jugoslovenska glumica Rahela Ferari. Tih prvih dana Drugog svetskog rata u Jugoslaviji Rahela Ferari zapravo još uvek nije ni postojala. Postojala je Bela Rohel Frajnd, Jevrejka rođena u Zemunu koja je iza sebe već imala zavidnu glumačku karijeru glumice u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i Umetničkom pozorištu u Beogradu.

Odmah po okupaciji Beograda bilo je jasno da Bela neće moći da nastavi da nastupa. Uskoro je pak postalo očigledno da će, ako želi da preživi, morati da se sakrije.

 

Kao Jevrejka koja je odbila da nosi žutu traku oko ruke, to bekstvo moralo je da se dogodi što pre. I tako je glumica počela da se skriva po podrumima i tavanima na periferiji Beograda kod poznanika, prijatelja prijatelja i bilo koga ko je bio voljan da je primi, nekad i u zamenu za novac. A onda se jedne noći umalo sve srušilo!

 

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI...

makonda-tracker