objasnila fenomen ćutanja

"TEŠKO JE SEBI PRIZNATI DA SE NASILJE DOGODILO": Jelena Veljača progovorila o zlostavljanju, tvrdi da je ovo NAJOPASNIJE

0

Glumica, scenaristkinja i aktivistkinja Jelena Veljača, je krajem 2019. objasnila fenomen ćutanja žrtve posle nasilja, a sada su te njene reči aktuelnije nego ikad i ovih dana su mnogo puta podeljene na društvenim mrežama u Srbiji.

foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić

Povodom slučaja glumice Milene Radulović o seksualnom zlostavljanju od strane profesora glume Miroslava Mike gost "Pulsa Srbije" na Kurir televiziji bila je upravo Jelena Veljača.

 

- Dve godine svakodnevno komuniciram sa žrtvama porodičnog i seksualnog nasilja. Znam koliko je teško samoj sebi priznati da se nasilje dogodilo i nasilje nazvati pravim imenom. Seksualno nasilje najčešće dolazi iz kruga poverenja. to je najčešće porodica ili neko drugi kome dete veruje - rekla je Veljača.

 

Ona je dodala da je to upravo slučaj Milene Radulović.

 

- Taj dramski pedagog je bio neko kome deca veruju, on je bio njihova očinska figura. Jako je teško jednom detetu poput Milene koja je pet godina provela u krugu čoveka koji je nju pripremao za zlostavljanje jednog dana, ada toga nije ni bila svesna - ističe Veljača.

 

Kako kaže upravo je to ono najopasnije, što se deca godinama pripremaju kako bi jednog dana kada dođe do tog gnusnog čina ona mislila da su delimično odgovorna.

 

- Žrtve tog sesksualnog zlostavljanja počnu da misle da su delimično zaslužne za to, da su one to izazvale, a to sve od strane zlostavljača služi da bi se izazvala ćutnja - objasnila je Večljača.

 

Prema njenim rečima zlostavljač to smišljeno radi, kako se žrtve ne bi poverile nikome, jer ih je sram i osećaju stid, a znaju da nešto nije u redu.

 

 

makonda-tracker