strašno iskustvo

"OSEĆALA SAM SE KAO DA U SEBI IMAM VANZEMALJCA KOJI ROVARI": Milica Milša podelila detalje borbe s kovidom

1

Zvezda serije "Igra sudbine" Milica Milša jedna je od slavnih ličnosti koje nisu uspele da izbegnu virus korona, a sada je otkrila kakvo iskustvo njen suprug Žarko Jokanović i ona imaju s infekcijom koju on izaziva

foto: Damir Dervišagić
foto: Damir Dervišagić

Otkako se razbolela, Milica Milša je preko društvenih mreža slala apele svima da se čuvaju i paze, jer virus korona, kako kaže, ni malo nije naivan.

 

Milica je ispričala svoju borbu sa koronom od koje je oboleo i njen suprug Žarko Jokanović, koji je smešten u jednu od beogradskih kovid bolnica, zbog visoke temperature i težih simptoma.

 

Kako kaže, zarazila se iako je nosila masku, poštovala sve savete struke, ali…


— Nosila sam masku, naravno, stalno, ali mi glumci smo glineni golubovi. Mi u kadru i na sceni ne možemo da nosimo masku… Znam kako sam se zarazila, na poslu, naravno. Ali šta ću… Kolega koji mi je preneo je sada hvala Bogu dobro. I kolega od koga se on zarazio je takođe zdrav. To je taj lanac koji je krenuo i nije nam bilo pomoći… Samo da svi ozdravimo pa ćemo sve lako — priča glumica koja se na sreću, sa koronom bori kod svoje kuće.

 

 

Ona je ispričala da je bolest u njenom slučaju bila blaža u odnosu na stanje u koje je zapao njen suprug, koji je čak hospitalizovan zbog veoma visoke temperature.

 

Bogu hvala, sada sam dobro. Kod mene je sve trajalo 15 dana, mada se još čuvam i odmaram. Imala sam temperaturu koja nije bila veća od 37.6 i to je trajalo nekoliko dana. Konstatovan mi je početak zapaljenja pluća sa jedne strane. Ležala sam, pila terapiju, uzimala lekove, primala injekcije fraksaparina… Žarko je bio u kući sve do 12 dana, njemu su temperature bile mnogo više. Tog dvanaestog dana njemu se temperatira nije spuštala ispod 39. I onda je otišao u bolnicu. Sada je bolje, stabilno je i ja očekujem da će se, bože zdravlja, vratiti sledeće nedelje kući — priča Milica.


Kada je shvatila da ima koronu i kada je počela da oseća sve simptome zaraze, shvatila je, kako kaže, da virus uopšte nije naivan.

 

foto: Damir Dervišagić

— Nije prijatno, znate. Zaista sam se osećala kao da imam "osmog putnika" u sebi, vanzemaljca koji ide i rovari negde, buši i ruši po mom telu, a da ja ne znam šta zapravo čini sa mnom. Jedan nepoznati virus koji čini da ne možete da se pouzdate u svoj subjektivni osećaj kako vam je… Veoma je varljiv taj osećaj kod korone. Jednostavno kada vam je dobro, nemojte biti sigurni da jeste… Ali najbitnije je: ne zapuštajte bolest — kaže Milica Milša.

 

Glumica kaže da je shvatila koliko je važno ono što lekari savetuju: javite se za pomoć na vreme, ne čekajte da bolest uznapreduje.

 

— Najvažnije je javiti se na vreme lekaru. Bilo da osetite da vas boli grlo, da vas boli glava, da ste malaksali… Šta god da osetite a da nije normalno za "zdravog čoveka" odmah treba da se obratite lekaru. Treba odmah uraditi krvnu sliku CRP i D dimer da bi se videlo da li je moguće da dođe do krvnih ugrušaka. Sa tim rezultatima kod lekara, pa tek onda par dana posle pojave simptoma uraditi test na koronu. Jer test nije pouzdan odmah kada se simptomi pojave. Test može da pokaže da ste negativni, a u stvari ste pozivtivni. Zato krvna slika i CRP i D dimer nepogrešivo pokazuju da li je reč o koroni ili nije. Ja mislim da to svi treba prvo da urade i da odu kod lekara sa tim rezultatima — priča glumica svoje iskustvo.


Naravno, ona je postupala onako kako su je savetovali lekari.

 

 Ništa bez lekara, jer lekar će odrediti terapiju kada se ustanovi da ste pozitivni. Kombinuje se više vrsta lekova. Nemojte da se iznenadite, ne pije se samo jedan lek.

 

Pored terapije koju joj je lekar prepisao, Milica Milša je uzimala i suplemente, takođe po savetu lekara.

 

foto: Instagram

 Vitamini su neophodni. Pijem naravno D vitamin, 10.000 jedinica. Toliko mi je lekar savetovao. Ja inače imam manjak vitamina D, pa zato toliko pijem. Takođe uzimam i dva grama C vitamina. Ispostavilo se da su to dva velika borca protiv korone. Ove vitamine treba uzimati i kao prevenciju. I oni ljudi koji su zdravi treba da uzimaju vitamin D, C, i B. Vitamin B je važan jer korona napada i nerve. Potom, pijem cink i magnezijum koji opušta mišiće pred spavanje. Savetujem da ko ima koronu pije surutku ili neke druge prirodne prečišćivače jetre. Probiotici se podrazumevaju jer oni uvek idu uz antibiotike. Naravno, neke prirodne preprate možete slobodno da uzimate, ne mogu da vam škode. I mirujete. Ako imate zapaljenje pluća, nemojte da ležite non-stop, sedite. To je veoma važno — kaže glumica Milica Milša.

 

 

makonda-tracker