danas slavi 72. rođendan

BIZARNI ZAHTEVI ZA POSLUGU I ŠOKANTNE NAVIKE: 15 neverovatnih činjenica koje SIGURNO niste znali o princu Čarlsu

7

Na današnji dan pre 72 godine rođen je britanski prestolonaslednik

foto: Profimedia
foto: Profimedia


Čarls Filip Artur Džordž, princ od Velsa rođen je u Londonu, 14. novembra 1948. godine.


Najstariji je sin kraljice Elizabete II i njenog muža princa Filipa, vojvode od Edinburga, a samim tim je i prestolonaslednik Ujedinjenog Kraljevstva i petnaest ostalih kraljevstava Komonvelta. Kao britanski prestolonaslednik, nosi titulu princ od Velsa i titulu vojvode od Rotesaja.


Iz prvog braka sa suprugom Dajanom ima sinove Vilijama i Harija. Od 2005. godine je u braku sa suprugom Kamilom.

 

Povodom njegovog rođendana donosimo vam 15 neverovatnih i zanimljivih činjenica koje sigurno niste znali o princu Čarlsu, a koje je sam otkrio tokom intervjua koje je davao britanskim medijima.

 

- Voli da jede svoju verziju grčke musake, ali sa mesom - tetreba umesto sa jagnjetinom.


- Obožava crvene veverice da pušta da trče oko njegove kuće Birkhol u zamku Balmoral u Škotskoj.

 

- Princ Čarls nikada ne ruča.


- Imao je izložbu svojih radova 1987. godine, ali radove nije izložio pod svojim pravim imenom.


- Čarls je prvi naslednik prestola koji je stekao univerzitetsku diplomu 1970. godine. Studirao je arheologiju i antropologiju, a onda je prešao na istoriju.

1 / 5 Foto: Shutterstock


- Voli da se presvlači pet puta dnevno, a ima "bizarne" zahteve za svoju poslugu. Naime, oni svako jutro moraju da peglaju njegove pidžame, a nakon toga i - pertle na cipelama!


- Princ svuda sa sobom nosi svoju dasku za WC šolju, a spava isključivo na "kraljevskoj posteljini", koja se pegla i zateže tako da na njoj ne bude nijedne linija, pa takvo nameštanje kreveta traje po sat vremena.


- Takođe, voda za kupanje mora da ima tačno određenu temperaturu.

 

Nastavak na sledećoj strani...

foto: Profimedia


- Šokantan zahtev se odnosi na njegovo pranje zuba. Kako su preneli mediji, on ima slugu koji mu svako jutro na četkicu istisne tačno 2,5 centimetara paste za zube.


- Čarls se ne ponaša uvek kao budući kralj, jer, kako je bivši batler kraljevske porodice izjavio, princ je često znao da svoje sinove Vilijama i Harija tera da sami skupljaju smeće kada bi išli na izlet u prirodu, čak i onda kada smeće ne bi bilo njihovo.


- Pored ovih stvari princ Čarls je strastveni zaljubljenik u automobile, a u svojoj kolekciji ih ima više od 100.


- U voznom parku princa Čarlsa nalazi se Aston martin DB6 Volante koji kao pogonsko gorivo koristi ni manje ni više nego - vino! Naime, princ Čarls je tražio da njegov Aston Martin DB6 Volante bude prebačen da može da radi na E85 etanol - što je u osnovi mešavina 85 odsto etanol alkohola i 15 odsto benzina. Ali ono šta ovu kombinaciju čini veoma zabavnom jeste podatak da se etanol koji koristi dobija od belog vina koje se meša sa surutkom iz engleskog sira!

 

Ovaj automobil je poznat i po tome što je korišćen 2011. godine kada se Čarlsov sin Vilijam oženio svojom izabranicom Kejt Midlton.


- Princ Čarls je redovno posećivao Svetu goru u društvu svog oca.

Oni su i počasni članovi Engleskog društva prijatelja Svete gore.

 

Poslednji put princ Čarls je privatno posetio manastir Hilandar, 12. septembra 2003. godine, i tom prilikom je bio zadivljen lepotom srpskog duhovnog nasleđa, rekli su tad u pres-službi Patrijaršije SPC.

 

Englesko društvo, na čijem je čelu dr. Kalistos Ver, episkop Diokleje, je takođe priložilo prvih pet hiljada engleskih funti za obnovu manastira Hilandar.

 

 

makonda-tracker