jedan događaj promenio mu je život

RADIO JE KAO KONOBAR I ODBIJAO DA PEVA TVRDEĆI DA - NE UME: Neobična životna priča legendarnog Sinana Sakića

1

Njegovi veliki hitovi ostaće večno upamćeni

foto: Dragana Udovičić
foto: Dragana Udovičić

Legendarni pevač narodne muzike Sinan Sakić rođen je 13. oktobra 1956. godine u Loznici. Profesionalnu karijeru je započeo 1978. godine, a sve do 2017. je objavio 29 albuma. Iza sebe je ostavio mnogobrojne hitove koje rado slušaju svi obožavaoci folk muzike širom bivše Jugoslavije.


Muzika mu je uvek bila u srcu, ali kako je govorio, sebe ispred mikrofona nije video, zbog čega je godinama sedeo za bubnjevima i svirao. Ipak, u jednom trenutku napravio je korak koji je odredio njegov životni put, kada je rešio da se lati mikrofona i zapeva.


Sinan je pred kraj sedamdesetih godina radio je kao konobar u jednoj kafani, ali zarada nije bila velika. Prijatelji su mu govorili da se okrene ka pevanju, jer su bili ubeđeni da bi od pevanja mogao da živi. Takvu misao Sinan je u samom početku odbacio, jer je govorio da on ne zna da peva. Možda bi na tome i ostao kako je sam pričao kasnije medijima, da jednom, sasvim slučajno, nije otpevao pesmu čoveku koji mu je ponudio svega 500 dinara samo da ga čuje kako peva. Bile su to dve mesečne plate koje je u to vreme mogao zaraditi kao običan konobar. Nije se mnogo dvoumio i otpevao mu je jednu pesmu. Čovek se oduševio njegovom izvedbom i dao mu novac. Od tada je odlučio da uči i peva narodne pesme. Učio je i po pet pesama dnevno, a na reprtoaru su se našle pesme Tome Zdravkovića, Šabana Šaulića i drugih. Imao je tu sreću da su ga čuli iskusni autori poput Radoja Mitrovića, Miodraga M. Ilića i drugih. Sinanovo neobično pevanje izuzetno se dopalo Iliću.

 

Saradnja sa ovim kompozitorom, poznatijim pod nadimkom Mile Bass, Sinanu je donela veliki uspeh. Upravo ovaj kompozitor uradio je veliki broj Sinanovih pesama koji su postale evergrin narodne muzike.

1 / 5 Foto: Damir Dervišagić

Sakić se ostvario i u privatnom životu. Sa suprugom Sabinom se venčao 29. juna 1981. godine. Sabina je bila Sinanova bezrezervna podrška i u najsrećnijim, ali i u najtužnijim trenucima. Njoj je posvetio pesmu koja nosi njeno ime, a govori o njihovoj velikoj ljubavi. Sinan i Sabina tokom braka dobili su četvoro dece sinove - Rašida, Elvisa i Alena, i ćerku Đulkicu.

 

Međutim, zla sudbina je umešala prste u ovu porodicu. Naime, Rašid Sakić, Sinanov sin, služi zatvorsku kaznu zbog ubistva Dragoljuba Despotovića, te pokušaja likvidacije Radomira Lazića, osuđen je na 12 godina zatvora. Kazna mu je produžena na još dve godine zbog tuče u zatvoru. Svađa između Rašida, Dragoljuba i Radomira, kobno je završila 22. maja 2002. godine u Loznici. Posvađali su se, tukli, a onda je Rašid u toku tuče pucao u pravcu Dragoljuba i Radomira, koji su bili njegovi prijatelji. Od posledica ranjavanja Dragoljub je preminuo, dok je Radomir uspeo da pobegne. Sinan Sakić je kasnije rekao medijima da je u to vreme bio na nastupu u Švajcarskoj, a vest o tome šta je uradio njegov sin ga je potpuno dotukla.


Poznato je i da je Sinan Sakić bio sklon raznim porocima. Javno je priznao više puta da preterano konzumira alkohol, najčešće viski, da mu ni droga nije strana, ali i da za noć prokocka i po 50 000 evra.

 

Uprkos svim problemima koje je imao, publika ga je i dalje obožavala.

Ipak, u oktobru 2017. godine zbog pogoršanja zdravstvenog stanja Sinan Sakić je smešten na bolničko lečenje u Klinički centar u Tuzli. U maju 2018. godine trebalo je da obavi transplantaciju jetre na klinici u Padovi, međutim stanje mu se iznenada pogoršalo, i nažalost 1. juna 2018. godine je preminuo.


 

 

makonda-tracker