prerano nas je napustio

ZALUDEO JE SVET U PRLJAVOM PLESU I OTIŠAO U ISTORIJU KINEMATOGRAFIJE: Život Patrika Svejzija rasplakao je publiku!

0

Prve glumačke korake napravio je u lokalnom pozorištu, a njegove predstave su vremenom postale sve posećenije.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Patrik Svejzi, zvezda jednog od najromantičnijih filmova svih vremena "Prljavi ples", preminuo je 14. seprembra 2009. godine u 58. godini, nakon dvogodišnje borbe sa rakom pankreasa.

 

Glumac je rođen 18. avgusta 1952. godine u Hjustonu kao drugo dete u porodici. Majka mu je po zanimanju bila koreograf, plesni instruktor i direktorka baletske škole, pa je tako ljubav prema plesu prenela i na sina. Dok mu je otac inženjerski crtač.

 

Kao tinejdžer je počeo da se bavi i plivanjem i fudbalom, ali se ipak kasnije opredelio za gimnastiku.

 

Jedan od najvećih zavodnika osamdesetih se bavio plesom sve dok prilikom jednog nastupa nije povredio koleno. Kada je shvatio da više neće moći da se profesionalno bavi plesom, odlučio je da se oproba u glumi.

 

Prve glumačke korake napravio je u lokalnom pozorištu, a njegove predstave su vremenom postale sve posećenije. Ubrzo je dobio i svoju prvu ulogu, a1981. godine pojavio se u jednoj epizodi TV serije „M. A. S. H.“, a 1984. godine imao je zapaženu ulogu u filmu „Crvena zora“.

Nakon toga su se njegove uloge nizale.

 

foto: Profimedia

Godine 1994. je doživeo veliku tragediju, Patrikova sestra je izvršila samoubistvo, nakon čega se odao alkoholu, od koga se više puta lečio.

Kada je saznao da boluje od teške bolesti, jednom prilikom je istakao da se neće predati i njegova borba je trajala 20 meseci.

 

"Uplašen sam i ljut zbog dijagnoze. Možete se kladiti da ću proći kroz pakao. Verujem da su svi mislili da sam skrenuo i da su očekivali da ću se povući iz posla... Da li umirem? Odustajem li? Jesam li na samrtnoj postelji? Opraštam li se od prijatelja i porodice? Ni slučajno! Sanjam o budućnosti, o dugom i zdravom životu, ne u senci raka, već u svetlu!", pričao je on svojevremeno.

 

Njegova supruga je branila da ga porodica viđa i nije vodila brigu o njemu, a kada je umro imao je svega 47 kilograma.

 

 

 

 

makonda-tracker