Gotovo suđenje Džonu Galijanu

0
Kontroverzni modni kreator Džon Galijano proglašen je danas krivim pred francuskom sudom za govor mržnje zbog antisemitskih izjava i dosuđena mu je novčana kazna u iznosu od šest hiljada evra
foto: BANG
foto: BANG

Nekadašnji vodeći dizajner modne kuće Dior Džon Galijano nije se pojavio u sudu na čitanju presude, ali je njegov advokat rekao da je veoma zadovoljan mudrom odlukom sudije i da on i njegov klijent osećaju veliko olakšanje zbog okončanja ovog mučnog procesa i pretnje zatvorom u trajanju od šest meseci. Osim šest hiljada evra kazne, kreator će isplatiti simboličnih jedan evro jednoj od oštećenih strana u ovom predmetu, ali i još 90 evra na ime sudskih troškova.

Današnja sudska odluka doneta je nakon što su u junu protiv Galijana pokrenuta dva procesa zbog govora mržnje i antisemitskih izjava. Da podsetimo, Galijano je bio uhapšen 24. februara zbog napada na dve osobe u pariskom kafiću La Perle koji se nalazi u blizini njegovog stana. Tek nakon što je proziv njega podignuta optužnica, u javnost je istupila četrdesetogodišnja žena koju je modni mag u oktobru 2010. godine takođe izvređao na nacionalnoj osnovi. Međutim nijedan od ova dva slučaja nije u vezi sa ozloglašenim video snimkom na kojem Džon Galijano u pripitom stanju veliča Hitlera i nacističku Nemačku. Tokom svog svedočenja na sudu, on je objasnio da je u probleme sa alkoholizmom i drugim opijatima upao zbog prenatrpanog poslovnog rasporeda, ali i smrti njemu dve veoma bliske osobe, oca Huana i njegove desne ruke Stivena Robinsona.

Od početka ovog skandala, pedesetogodišnji umetnik nije se puno pojavljivao u javnosti. Zna se samo da je u periodu od februara do aprila bio na dobrovoljnoj rehabilitaciji u The Meadows centru, a 1. jula bio je gost na venčanju svoje velike prijateljice, slavne manekenke Kejt Mos, za koju je kreirao i svadbenu haljinu.

makonda-tracker