SLAVNA GLUMICA

KAO DEVOJČICA ZAKORAČILA JE U SVET ODRASLIH, NA NAGOVOR OVIH ZAVODNIKA: Isplivali iznenađujući detalji o Elizabet Tejlor

0

Nakon 1980. godine sve češće počinje da se pojavljuje povremeno u serijama.

foto: Profimedia

Od 1942. godine je na ugovoru s Metro-Goldvin-Majerom, a prva plata joj je bila 100 dolara nedeljno. Prvi film koji snima za giganta MGM je uloga Prisile u kultnom dečijem filmu "Lesi se vraća kući". Do 1957. godine snima 25 filmova, a onda je te godine snimila "Drvo života" , film koji će joj doneti prvu nominaciju za Oskara. Sledeće godine sledi isto za "Mačku na usijanom limenom krovu", a do prve nagrade trebalo je da sačeka 1960. godinu, kada dobija Oskara za najbolju glumicu za film "Baterfild 8". Još jednom je zlatni kip za najbolju žensku ulogu kući odnela 1966. godine za film "Ko se boji Virdžinije Vulf".

 

Nakon 1980. godine sve češće počinje da se pojavljuje povremeno u serijama. Mnogi verovatno ne znaju da je u nekim epizodama pozajmila i glas Megi Simpson u seriji "Simpsonovi". Van velikog platna, Liz Tejlor je bila poznata po svom burnom bračnom životu. U maju 1950. osamnaestogodišnja Elizabet se udala za Konrada Nikija Hiltona, ali se brak nakon samo osam meseci završio razvodom.

 

Elizabet se ponovno udala 1952. za Majkla Vildinga kojem je rodila dva sina. Razveli su se 1957. Samo mesec dana nakon razvoda od Vildinga glumica se udala za trećeg muža Majkla Toda, koji je 1958., iste godine kad im je rođena ćerka Elizabet Frensis Tod, umro. Ali, ona nije dugo tugovala – u maju 1959. na večnu ljubav zarekla se Ediju Fišeru s kojim je izdržala pet godina. Razveli su se 1964. Samo jedanaest dana nakon razvoda, 15. marta 1964., udala se za Ričarda Bartona, ljubav svog života, kako je izjavljivala.

 

Burni brak, u kojem je ona i usvojila njegovu ćerku Mariju, trajao je deset godina i završio se razvodom u junu 1974. Međutim, u oktobru 1975. Barton i Elizabet su se venčali drugi put. Ovog puta idila je trajala devet meseci. U julu 1976. rekli su konačno zbogom jedno drugom.

 

Iste godine udala se za Džona Vornera s kojim je u braku bila do 1982. Poslednji suprug Elizabet Tejlor bio je Leri Fortenski za kog se udala 1991. i razvela 1996. Elizabeth je umrla 2011. godine, u 79. godini u Los Anđelesu zbog smetnji u radu srca.

 

 

makonda-tracker