hrabro se borio

HVALA ZA DECENIJE SMEHA: Slavni „pajtonovac“ preminuo nakon duge i teške borbe, milioni širom sveta tuguju

0

Legendarni glumac i komičar napustio nas je u 77. godini.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Glumac i jedan od tvoraca kultne humorističke serije Leteći cirkus Montija Pajtona Teri Džouns preminuo je juče u Londonu u 77. godini, javlja Dejli mejl.

 

Duboko smo potreseni što moramo da podelimo vest o smrti našeg voljenog supruga i oca Terija Džounsa ― navodi se u saopštenju koje je objavila porodica preminulog. ― Teri je preminuo 21. januara uveče, u 77. godini, pored svoje supruge Ane Soderstorm, nakon duge i vrlo hrabre, ali uvek propraćene dobrim humorom, borbe s retkom vrstom demencije FTD-om.

 

foto: Profimedia

Svi smo izgubili srdačnog, duhovitoh, toplog, kreativnog čoveka punog ljubavi čija su beskompromisna individualnost, neumoljivi intelekt i izvanredan humor pružili zadovoljstvo milionima proteklih šest decenija ― dodaje se u saopštenju, u kojem su članovi Džounsove porodice zamolili fanove i novindare da poštuju njihovu privatnost.

 

1 / 7 Foto: Profimedia

 

Džouns je godinama bolovao od demencije, i to od oblika koji je uticao na njegovu sposobnost komunikacije, zbog čega je potpuno izgubio moć govora u poslednjim godinama života.

 

Iako se čuveni komičar godinama osećao loše, obožavaoci kultne serije šokirani su ovog vešću i teško se nose s velikim gubitkom.

 

Sve u čemu je glumio treba pogledati s vremena na vreme jer uvek vidimo neki novi detalj ― toliko je bio dobar ― napisao je jedan Džounsov obožavalac na Tviteru.

 

Pored toga što je jedan od tvoraca kultne serije, Teri Džouns je korežirao film Monti Pajton i Sveti gral s Terijem Gilijamom, a potpisuje i režiju filmova Monti Pajton ― Žitije Brajanovo i Smisao života Montija Pajtona. Takođe, 2015. godine režirao je film Apsolutno bilo šta, u kojem glavnu ulogu igra Sajmon Peg.

 

Napisao je scenario za film Lavirint iz 1986. godine, a uz režirao je filmove Viking Erik iz 1989. i Vetar u vrbama 1996. Bavio se i pisanjem, pa potpisuje knjige o srednjovekovnoj i antičkoj istoriji, po kojima je kasnije snimao dokumentarne filmove (Srednjovekovni životi i Varvari) kojima je nastojao da razbije čuvene istorijske mitove.

 

Autor je i brojnih knjige za najmlađe, a za listove The Guardian, The Daily Telegraph i The Observer pisao je kritiku savremene britanske politike pod upravom Tonija Blera.

 

 

makonda-tracker