dramatična životna priča rok ikone

"RAZGOVORI SU SE ODVIJALI PO ŠABLONU I ZNALA SAM DA SLEDE BATINE": Legendarna pevačica pretrpela je najjače ŽIVOTNE UDARCE, ali nijedan od njih nije uspeo da je SLOMI

0

Pevačica Tina Tarner stekla je slavu teškom mukom, trpela brojne poraze, rasla bez roditeljske ljubavi, vodila nadljudske bitke protiv nasilja i zlostavljanja i uprkos svemu uspela da se izbori i zasija svetlošću najsjajnijih zvezda

foto: Profimedia

Utočište je pronašla u obližnjem motelu nakon čega je uz pomoć advokata i njegovih prijatelja koji su pritekli u pomoć odletela u Los Anđeles.

 

- Prošla sam toliko mnogo ponižavajućih situacija, momenata kada ni šminka nije mogla da pomogne u prikrivanju povreda jer mi je celo lice bilo otečeno. Mnogo puta, dok je on spavao, posezala sam za pištoljem, ali odustajala sam u poslednjem trenutku. I uprkos svemu, činila sam mnogo toga kako bih ga usrećila. Bila sam njegova Pepeljuga - iskreno je govorila Tina.

 

Konačno je smogla snage da ga optuži za godine fizičkog maltretiranja i zlostavljanja, a kako je zapala u teško psihičkog stanje, pokušala je da izvrši samoubistvo progutavši 50 tableta valijuma

 

U svojoj biografiji Ja, Tina kasnije pretočenoj u film koji je simboličan naziv dobio po jednom od njenih najpoznatijih hitova What's Love Got to Do with It? (Šta ljubav ima s tim?), Tina je optužila Ajka za nasilje u braku, što je on sve do objavljivanja svoje autobiografije 2001. godinama poricao, ali tada je priznao surovu istinu.

 

- Šamarao sam Tinu... bez razloga i pesnicom je slao na zemlju. Ali, nisam je tukao baš koliko ona priča - konačno, i javno se izvinio bivšoj supruzi za sve čime ju je povredio, dodavši kako ne može promeniti prošlost.

 

Tokom brakorazvodnog procesa Ajk je poslao svu decu da žive kod Tine koja je tada pokušavala da krene iz početka i sama se izbori za svoje mesto među zvezdama. Optuživao ju je kako je htela da odbaci decu, tvrdeći čak i da je poslala njegovog sina Majkla u mentalnu bolnicu nakon što je on, navodno, pokušao da je pomiri sa svojim ocem, što je ona kasnije demantovala.

 

Budući da je posle razvoda ostala bez ičega, neko vreme je morala da čisti stanove kako bi se izdržavala. Srećom, ubrzo je dobila ponudu da sa grupom Who glumi u rok operi Tommy koju je režirao čuveni Ken Rasel. Film u kome je Tina glumila rok kraljicu i otpevala nekoliko pesama nije uspeo da je kao solo pevačicu izbaci u prvi plan, ali je svakako doprineo razvoju njene buduće karijere. Prvi veći uspeh na britanskim top listama usledio je ubrzo pošto je snimila čuvenu pesmu Ala Grina Lets Stay Together sa kojom se probila među 10 najslušanijih u Velikoj Britaniji. U isto vreme propratni album pod nazivom Private Dancer u izdanju Capitol recordsa prodat je u više od 11 miliona primeraka, a na njemu se našla i pesma What’s Love Got To Do With It. Tina je 1985. prihvatila ulogu u filmu Mad Max Beyond Thunderdome, a numera iz ovog ostvarenja We Don’t Need Another Hero postala je hit za sva vremena.

 

Te iste godine nastupila je u duetu sa Mikom Džegerom na Live Aid koncertu i singlom We Are The World dala značajan doprinos u dobrotvornoj akciji Sjedinjenih Država. Tina je tada živela u Cirihu i te 1985. godine na žurki jedne izdavačke kuće upoznala je svog sadašnjeg partnera, producenta nemačke muzike i šesnaest godina mlađeg Ervina Baha sa kojim je godinu dana kasnije započela emotivnu vezu.

 

- On je moje sve. Obožavam ga. Mi smo jedno. A šta najviše volim sa njim? Pa život - izjavila je pre nekoliko godina legendarna pevačica koja sa Ervinom i dalje živi u vanbračnoj zajednici.

 

foto: Profimedia

Tamnoputa kraljica rokenrola najveće muzičke uspehe ostvarila je kasnih osamdesetih godina sa albumima Break Every Rule i Foreign Affair, sa kojih su brojne pesme postale svetski hitovi, a jedan od najvećih, koji se i dalje sluša jeste Simply the Best. Iz njenog bogatog repertoara izdvaja se i numera Goldeneye iz istoimenog filma o Džejmsu Bondu snimljenog 1995. godine.

Kada je napunila šezdeset godina, Tina je objavila da će naredna turneja biti ujedno i poslednja. Odlučila je da ode u penziju i uživa u mirnom životu sa svojim dugogodišnjim partnerom Ervinom Bahom.

 

Tada se opraštala od publike verujući da je došao kraj njene muzičke karijere, iako su njene prijateljice Opra Vinfri i Sofija Loren rečima: Nazad na posao, rodila si se sa darom, to je tvoja dužnost! uspele da je nagovore da se još nekoliko puta vrati na scenu. Te iste godine ostala je bez majke sa kojom nikada nije uspela da izgladi odnose. Tinin bivši suprug Ajk dugo je patio od bolesti kardiovaskularnog sistema, a nakon predoziranja kokainom preminuo je 2007. godine u 76. godini.

 

Tina za sebe kaže da je jaka žena koja je preživela razvod, odvajanje od porodice i sve vrste pakla, ali nije dopustila da je sve to slomi i istrajala je uprkos svim životnim katastrofama. Nikada nije pušila, alkohol je konzumirala u umerenim količinama, a drogu je kategorički odbijala svaki put kada bi joj je neko ponudio.

 

Međutim, život joj je tokom leta prošle godine priuštio još jedan bolan trenutak - smrt njenog sina Krejga.

 

- Ovo je najteži trenutak za majku. Poslala sam poslednji pozdrav svom sinu Krejgu Rejmondu Tarneru. Okupila sam se sa porodicom i prijateljima da prospemo njegov pepeo na obali Kalifornije. Imao je 59 godina kada je tako tragično preminuo, ali zauvek će biti moja beba - napisala je tužna pevačica na društvenim mrežama.

 

 

makonda-tracker