in memoriam

"MOJ BROJ JE JE 83317. JA SAM PREŽIVEO HOLOKAUST": Preminuo Branko Lustig, Jugosloven koji je zatočen u Aušvicu, doživeo neslućenu slavu i osvojio dva Oskara

0

Istaknuti filmski producent i jedini čovek s naših prostora koji je osvojio dva priznanja Akademije filmskih umetnosti i nauka preminuo je u 87. godini.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

U Zagrebu je jutros preminuo Branko Lustig, čovek koji je u filmskoj industriji proveo više od 50 godina. Rad je počeo filmovima Ne okreći se sine i Kozara, a zahvaljujući saradnji na brojnim međunarodnim koprodukcijama otišao je u Los Anđeles, gde je osamdesetih godina upoznao Stivena Spilberga. S njim je radio na filmu Šindlerova lista, a kasnije je učestovao i u veoma uspešnim filmovima Mirotvorac, Gladijator, Hanibal, Pad crnog jastreba, Nebesko kraljevstvo, Američki gangster mnogim drugim. Oskarom je nagrađen za Gladijatora i Šindlerovu listu.

 

foto: Profimedia

Pre desetak godina vratio se u Hrvatsku, gde je bio predsednik Festivala tolerancije — Festivala jevrejskog filma.

 

Lustig je rođen u Osijeku 1932. godine, a zbog jevrejskog porekla tokom Druggo svetskog rata bio je zatvorenik u koncentracionim logorima Aušvic i Bergen-Belsen. Većinu članova porodice izgubio je u ratu, a pre nekoliko godina Njujork tajms objavio je kratak film Branko: Povratak u Aušvic, gde je govorio o tome kako nije proslavio tradicionalnu bar micvu jer je neposredno pred 13. rođendan bio tek oslobođen dečak.

 

foto: Profimedia

Moj broj je 83317. Ja sam preživeo holokaust — reči su kojim je Lustig počeo svoj govor na dodeli Oskara 1993. godine, kada je Akademija nagradila film Šindlerova lista.

 

 

makonda-tracker