GODIŠNJICA SMRTI

SEĆANJE NA LEGENDARNOG SRPSKOG GLUMCA: Petar Kralj preminuo je na današnji dan pre 8 godina, a ovo su neke od njegovih najzapaženijih ULOGA

0

Na današnji dan pre osam godina napustio nas je čuveni Petar Kralj.

foto: printscreen/youtube/agape
foto: printscreen/youtube/agape

Rođen je se 4. aprila 1941. godine u Zagrebu, kao sin jedinac oca Đorđa, profesora istorije u gimnaziji, poreklom sa Banije i majke Stanislave, profesorke geografije poljsko-ukrajinskog porekla. Početkom Drugog svetskog rata preselili su se prvo u Rumu, a potom u Sremsku Mitrovicu gde Petar provodi detinjstvo.

 

U Novom Sadu 1960. godine završava Gimnaziju. Diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

 

Član Ateljea 212 bio je punih deset godina, od 1968. do 1979., kada je prešao u slobodne umetnike. Uglavnom je igrao u Ateljeu 212 i Narodnom pozorištu.

Bio je oženjen bivšom balerinom Sonjom Divac, a u prvom braku sa glumicom Ljiljanom Gazdić mu se 1973. godine rodila kćerka Milica, koja je danas uspešan reditelj.

 

Za njega su mnogi govorili da je poslednji beogradski "boem". Sebe je često nazivao "poluboemom", jer je ipak imao porodicu i karijeru. Ako ste imali priliku da posećujete beogradske kafane, njega niste mogli da zaobićete. Posebno je voleo "Znak pitanja".

 

Preminuo je 10. novembra 2011. godine.

 

Prisetićemo se nekih od njegovih najpoznatijih uloga.

 

Iako je igrao u raznim filmovima tek sa "Sinovcima" Siniše Kovačevića dobio je prvu glavnu ulogu.

 

Nema deteta starijih generacija koje nije gledalo čuvenu "Metla bez drške" koja se emitovala devedesetih. Serija prati život dva dečaka, Zlatka i Duška, koji su posebno zainetesovani za obližnju prodavnicu kućnih ljubimaca, a vlasnika je glumio upravo Petar Kralj.

 

 

 

Legenda našeg glumišta je glumio i pripitog penzionera koji na krovu jedne beogradske zgrade izgovara onu repliku "Šta je sa 500 miliona neprijavljenih Kineza". Mnogi možda nisu gledali film "Kad porastem biću Kengur", ali prosto je ne moguće da negde nisu čuli ovo čuveno pitanje.

 

U hit seriji Siniše Pavića "Bela lađa", koja je nastala po filmu "Tesna koža", zamenio je kolegu Nikolu Simića u ulozi Dimitrija Pantića. I u tome je uspešno umeo da dočara običnog čoveka koga društvo udara sa svih strana.

 

 

Jednom prilikom je rekao da je jedna od njegovih omiljenih uloga ona koju je igrao u filmu "Sve će to narod pozlatiti". Tu je tumačio glavnu ulogu.

 

 

 

Poslednja uloga mu je bila u njegovom matičnom pozorištu "Ateljeju 212". Igrado je Andriju Gavrilovića, u predstavi "Matica" zastavnika prve klase JNA u penziji.

 

Viktorija Samardžić

 

 

makonda-tracker