ŽIVOTNA PRIČA

TROSTRUKA OSKAROVKA JE EPITET PRELJUBNICE I RASTURAČICE BRAKOVA NOSILA KAO TERET: Prelepa ŠVEĐANKA se udavala nekoliko puta, a ovako je SEBI SUDILA!

1

Njen talenat je bio neosporan, karijera izvanredna, ali je tračevi i osude nisu zaobilazile

 

Aron i Pia ostali su u Švedskoj kada je Ingrid 1939. otputovala u Holivud na poziv producenta Dejvida O. Selznika. Tada je snimila prvi film za američko tržište, 'Intermezzo', koji je postao hit, a Ingrid se preko noći pretvorila u veliku zvezdu. Svi koji se nakon tog ostvarenja nisu zaljubili u nju, 'pali' su pred njenim talentom nakon uloge u kultnom filmu 'Kazablanka', u kojem je 1942. glumila s Hemfri Bogartom.

 

"Napravila sam mnogo filmova koji su bili mnogo važniji, ali ljudi samo žele da razgovaraju o onom s Bogartom, komentarisala je Ingrid jednom prilikom film koji ju je pretvorio u glumačku ikonu."

 

Iste godine film 'Za kim zvono zvoni' doneo joj je prvu nominaciju za Oskara, a sledeće godine je i osvojila Oskara kao najbolja glumica u filmu 'Plinska svetlost'. Bergman je nastupila i u tri filma Alfreda Hičkoka: 'Začarana' (1945.), 'Ozloglašena' (1946.) i 'U znaku jarca' (1949.). Snimanje filma 'Stromboli', reditelja Roberta Roselinija, okrenulo joj je život naopačke. Iako je bila u braku s Aronom, Ingrid se zaljubila u oženjenog Roselinija i par je na setu započeo aferu koja je tada šokirala Holivud. Ubrzo je zatrudnela s Roselinijevim detetom pa se senator iz Kolorada, Edvin C. Džonson, podneo izveštaj o glumici, rekavši da je ona 'grozan primer žene i snažan uticaj zla'. Iako su njenim muškim kolegama tolerisali preljubu i vanbračnu decu, ona je zbog toga stavljena na stub srama. Skandal je prisilio Bergman da se odseli u Italiju, ostavivši muža i ćerku u Americi.

 

foto: Profimedia

Nastavak na sledećoj strani!

 

makonda-tracker